Акценти
Начало / Образование / Научна конференция „Образование, иновации, наука – триъгълник на знанието“ започна днес в Плевен

Научна конференция „Образование, иновации, наука – триъгълник на знанието“ започна днес в Плевен

IMG_3349

 

Научен форум, посветен на 145 години от създаването на Българската академия на науките и 40-годишнината на Медицински университет в Плевен събра именити учени в нашия град. Конференцията под наслов  „Образование, иновации, наука – триъгълник на знанието“ беше открита от член-кореспондента проф. Димитър Димитров – главен координатор на Националната академична мрежа на БАН, ректора на университета проф. д-р Славчо Томов и кмета на Плевен проф.Димитър Стойков.

На брифинг преди началото на научния форум проф. Димитров изтъкна, че Регионалният академичен център, създаден преди малко повече от година в Медицинския университет в Плевен е сред най-добре развиващите се, с вече ясно определени области, в които ще насочи дейността си.Това е изключително важно за бъдещото финансиране на тези центрове,подчерта проф. Димитров.

По време на научната конференция ще бъдат дискутирани темите за образованието като фактор за социално-икономически прогрес, за иновациите в науката, за триизмерната реалност в медицината, за биофотониката като връзка между физиката и медицината. Ще бъдат представени робот за ин витро процедури и херниална платка, разработени в БАН, и полимерни наночастици като носители на лекарствени средства за ефективна химиотерапия.

Лектори ще бъдат проф. Гарабед Минасян от Институт за икономически изследвания, акад. Чавдар Руменин от Институт по системно инженерство и роботика, проф. Лъчезар Аврамов от Институт по електроника, проф. Васил Кавърджиков от Институт по механика и проф.Христо Цветанов  от Институт по полимери.Лектори ще бъдат също проф. Григор Горчев – почетен ректор на университета в Плевен и сегашният ректор проф. Славчо Томов.

Преди началото на форума проф. Томов изтъкна колко е важен той за висшето училище и за младите хора, защото ще позволи среща с толкова именити български учени. „По всяка от темите, които са своеобразна симбиоза на съвременната наука, ще има изключително интересни презентации. Очакваме ефектът да бъде предимно върху младите хора и да запалим искрицата у тях и да останат да работят тук”, каза ректорът.

Прочетете също:

Образователни игри и творчески занимания за децата в РИМ – Плевен

 Регионален исторически музей – Плевен  и тази година ще организира  инициативата „Лято в музея”, която ...