Акценти
Начало / Любопитно / Народната певица Николина Чакърдъкова е родена на 4 септември

Народната певица Николина Чакърдъкова е родена на 4 септември

николина чакърдъкова

Николина Иванова Чакърдъкова е българска народна певица, родена на 4 септември 1969 г. в град Гоце Делчев. Тя се появява на професионална сцена за пръв път едва на четиринадесет годишна възраст. През 80-те се утвърждава като солистка в Неврокопския ансамбъл и с него пленява публиката в България, Западна Европа и Канада.

1987 г. е преломна в кариерата на народната певица. Тя е поканена от проф. Кирил Стефанов да се присъедини към Държавния ансамбъл за народни песни и танци “Пирин” – Благоевград.

В концертните си изяви Николина Чакърдъкова пленява публиката, освен с магическия си глас и с атрактивното съчетание с хореографските постановки на Георги Хинов, както и с ефектните декори и красиви костюми, изработени от художника Васил Докев.

През 2013 г. новият й спектакъл „Най-голямото богатство…“ разпродава зала №1 на НДК за три поредни вечери – 10, 11 и 12 декември. Така една от най-обичаните български народни певици се завърна на сцената след 6-годишно отсъствие. За спектакъла са изработени над 100 нови костюма, в които са вплетени мотиви от Македонския край с ръчно изработена бродерия от сърма. Декорът e копие на фасадата на историческият музей в Гоце Делчев. Картините на сцената се променят всеки път в зависимост от песните, музиката и танците, и благодарение на технологията 3D-мапинг.

Певицата е собственик на „Фолклор ТВ”. За посрещането на новата 2014 година Чакърдъкова пя на площад „Батенберг“. Тя беше огорчена от виковете „Оставка“ и формулира дипломатично, но еднозначно неодобрението си към протестиращите срещу кабинета Орешарски. В момента Чакърдъкова води листата на ПП АБВ в Благоевград за предстоящите парламентарни изболи на 5 октомври. По повод този факт тя заяви, че не влиза в ново амплоа, а по-скоро влиза в още едно амплоа, защото не смята да се отказва от музиката.

Прочетете също:

Ден на дъвката е днес

На 23 септември през 1848 г. американецът Джон Къртис произвежда в дома си бонбон от ...