Акценти
Начало / Общество / Напомнят с писмо до областните управители за опасност от горски пожари

Напомнят с писмо до областните управители за опасност от горски пожари

Изпълнителната агенция по горите е изпратила писмо до всички областни управители, в което се напомня да бъдат предприети съвместни действия за предотвратяване на горски пожари през летния пожароопасен сезон. Това става по разпореждане на зам.-министъра на земеделието и храните д-р инж. Валентина Маринова, уточняват от министерството.

Кметовете на общини трябва да засилят контрола в земеделските територии за спазване на изричната забрана за изгаряне на стърнища и растителни остатъци в земеделски земи, която често се нарушава. Също така е необходимо да се провери готовността и степента на организираност на доброволните формирования, които да са подготвени за гасене на пожари в горски и земеделски територии по реда на Закона за защита при бедствия. Общините – собственици на гори са длъжни да изпълнят мерките и мероприятията за защита на горските територии от пожари, предвидени в техните имоти.

Повишаването на температурите до екстремни стойности през последните дни е довело до бързо нарастване на риска от възникване на пожари в земеделските и горски територии. Очакваните и през следващите седмици високи летни температури, в комбинация с приключването на жътвената кампания, може да създадат условия за възникване на пожари в стърнища и в други земеделски площи, откъдето огънят лесно може да се разпространи и в горските територии. Според статистиката на специалистите от Изпълнителна агенция по горите, значителна част от горските пожари са причинени от небрежност при боравене с огън на открито или от запалвания в земеделски територии, след което огънят се е прехвърлил в горите.

През 2013 год. във всички области на страната със заповеди на областните управители поетапно беше обявен пожароопасен сезон за горските територии. За Плевенска област началото беше на 8 април като пожароопасният сезон в региона продължава до 31 октомври. В Регионалните дирекции по горите и териториалните поделения на шестте Държавни предприятия е осигурено наблюдение на най-рисковите места в горските територии и близо до тях, поддържа се и постоянна готовност за реагиране в случай на горски пожар – както през делничните, така и през почивните дни.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...