Акценти
Начало / Общество / Най-после съветниците гласуваха договора за съфинансиране на Плевенската филхармония

Най-после съветниците гласуваха договора за съфинансиране на Плевенската филхармония

 Плевенска филхармония

Почти без дебати и протяжни изказвания общинските съветниците гласуваха договора за съфинансиране на Плевенската филхармония, който ще подпише Община Плевен с Министерството на културата. Той ще бъде приет във вида, в който беше предложен първоначално от Министерството и се отнася до края на финансовата година. Решението предвижда Община Плевен да осигури финансовата издръжката на 28 щатни бройки на филхармонията, която възлиза на до 220 хиляди лева годишно.

В подкрепа на предложението гласуваха 34-ма съветници, въздържали се и против нямаше. Директорът на Плевенската филхармония Любомир Дяковски изрази благодарността си от името на целия културен институт.

Сагата с Плевенската филхармония най-после приключи, след като няколко пъти договорът беше връщан в местния парламент за одобрение. На предходно заседание на местния парламент Георг Спартански от групата съветници от БНД предложи автоматично удължаване на срока на договора месец преди изтичането му, ако няма заявено желание за противното. Тогава съветниците от ГЕРБ изразиха опасение, че Министерството ще върне това предложение за пореден път. Според чл. 5, ал. 2 от Закона за защита и развитие на културата всички договори, които Министерството сключва, са в рамките на бюджетната година, аргументираха се групата съветници, които определиха тогава предложението на Спартански като „неразумно”.

След гласуването на договора в местния парламент предстои подписването му в най-скоро време – вероятно следващата седмица.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...