Начало / Общество / Най-добра интерпретация на тема отпадъци търсят с конкурс

Най-добра интерпретация на тема отпадъци търсят с конкурс

Европейската агенция по околна среда обяви нов конкурс – за художествена интерпретация на тема отпадъци. Всеки европеец генерира средно около половин тон отпадъци като голяма част от тях всъщност са полезен ресурс. Според актуалните данни обаче, едва две пети се рециклират.

Waste•smART е името на конкурса, който се провежда в три категории – фотография, рисунка и кратък филм. Всички участници трябва да са навършили 18 години, могат да се интерпретират различни теми. Например, могат да участват със снимка, илюстрираща хранителни или строителни отпадъци, депа за отпадъци и рециклиране, или с рисунка да покажат как можем да намалим генерирането на боклуци и по-добре да използваме ресурсите. Ако сте режисьор или сте се насочили към изработването на кратък филм, можете да направите видео за това как политиката за отпадъците може да се подобри, или за ресурсите и енергията, които се влагат при поддържането на разточителен начин на живот, дават идеи организаторите.

Фотографиите, рисунките и  клиповете трябва да бъдат придружени от кратък текст на английски език. Крайният срок за подаване е 30 септември до 12.00 часа централно европейско време. На страницата на Европейската агенция по околна среда можете да намерите множество полезна информация, свързана с отпадъците, да попълните формуляр за участие и да научите подробности за конкурса: анализи, доклади, тенденции, последни данни и т. н. (http://www.eea.europa.eu).

Европейската агенция по околна среда /ЕАОС/ ще назначи комисия за предварителен подбор, включваща експерти по информация и околна среда, която ще избере максимум 10 финалисти във всяка от трите категории, които след това ще бъдат представени на външно жури. Журито, състоящо се от експерти по информация в областта на околната среда от цяла Европа, ще определи печелившите.

Победителите във всяка категория ще получат награда в размер на 500 евро. Допълнителна „младежка награда“ от 500 евро ще получат победителите, родени между 1989 и 1995 година във всяка от конкурсните категории.

Материалите на финалистите, предложени от комисията за предварителен подбор, ще бъдат достъпни за публично гласуване за Наградата на публиката в периода от 15 октомври до 15 ноември. Победителите ще бъдат уведомени по имейл. Заради това е изключително важно да предоставите верни данни за контакт. Оповестяването на победителите ще се извърши в средата на декември 2013 год.

Прочетете също:

Удължен е срокът за избор на съдебни заседатели за Окръжен и Районен съд – Плевен

Общински съвет – Плевен, взе решение да бъдат удължени сроковете по обявените допълнителни процедури за ...