Акценти
Начало / Икономика / Найден Зеленогорски: Има опасност 1 млрд. 200 млн. лева от КТБ да потънат в небитието

Найден Зеленогорски: Има опасност 1 млрд. 200 млн. лева от КТБ да потънат в небитието

IMG_4912 Найден Зеленогорски

Чрез цесии и прихващания има опасност 1 млрд. 200 млн. лева от КТБ да изчезнат в небитието. Това коментира днес на пресконференция в Плевен съпредседателят на парламентарната група на Реформаторския блок Найден Зеленогорски. Нашата задача е да недопуснем това да се случи, заяви той. Започвам да се съмнявам, че цялата  бъркотия през последните месеци около КТБ е именно, за да се даде време за осъществяване на такива практики и тези средства да изчезнат в небитието, коментира Зеленогорски.

Той беше категоричен, че дупката в КТБ показва липсата на всякакъв ефективен контрол от страна БНБ и затова от  РБ  искат оставката на Иван Искров и на цялото ръководство на БНБ. Очевидно е, че щом така лесно могат да изчезнат едни 4.5 млрд. лв. под носа на ДАНС, това е доказателство за неефективното функциониране на тази структура, заяви Зеленогорски. Ние, като управляващо мнозинство, ще направим промени в Закона за МВР, като  една от промените е ГДБОП да излезе от структурите на ДАНС и да се върне към МВР, каза той. Зеленогорски коментира още, че в момента ДАНС се използва, за да бъдат държани под контрол политически опоненти, а не върши най-важните си задължения, като финансов контрол. Изчезването на 4.5 млрд.лв. в никакъв случай не може да бъде атестат за добро управление, заяви Зеленогорски и подчерта, че това са парите за пенсиите на всички български пенсионери за шест месеца.

По отношение актуализацията на бюджета за 2015 година позицията на Реформаторския блок е, че ще подкрепят такъв бюджет, при който дефицитът ще е под 3%. Ако не се вземат адекватни мерки за дефицит под 3%, е възможно да се отиде към санкции от страна на ЕС, което ще е тежък проблем за страната ни, каза Зеленогорски.

Той обясни, че актуализацията на бюджета е била наложителна основно заради големия проблем с КТБ. „От 4 млрд. 500 млн.лв допълнителен дълг , 2 млрд. лв. са необходими за гарантиране на влоговете на гражданите.  Успоредно  с това около 900 млн. лв. са отделени за подкрепа на ликвидността на банките и 1 млрд. 600 млн. лв. са необходими за покриване на  недостига във важни системи като здравеопозване, социални дейности, образование,  регионалната политика, земеделие”, поасни той..

Според  Найден Зеленогорски лошо управление и лошо планиране са довели до тази ситуация на дупка във финансите.

Прочетете също:

Над 5 млн. лева постъпления очаква Община Плевен от управлението на общинските имоти през 2023 г.

С 30 гласа „за“, 8 „въздържал се“, против – няма, Общинският съвет на Плевен прие ...