Акценти
Начало / Образование / Над 150 плевенски ученици се включиха в Европейското изложение за образование в чужбина

Над 150 плевенски ученици се включиха в Европейското изложение за образование в чужбина

Ученици

Над 150 плевенски ученици и техните родители се включиха в Европейското изложение „Отворени врати за образование в чужбина”, което се състоя днес в хотел „Ростов”. Форумът впечатли с добрата си организация и компетентен подход на лекторите.  Изложението се състоя за пръв път в Плевен. Тази година то вече се проведе в София, Бургас, Хасково и Варна.

Бистра„Решихме, че децата в Плевен също заслужават подробна информация за кандидатстване в чужбина, още повече, че те са много амбициозни. Имали сме клиенти, които пътуват от Плевен, за да дойдат до София да получат информация и да се записват по различни програми”, сподели за infopleven Бистра Илиева, управител на консултантска къща „Дарби”, която е организатор на изложението.

По нейни впечатления през последните години – особено след влизането ни в Европейския съюз, младите хора на България са започнали по-целенасочено да се интересуват и по-задълбочено да проучват къде да учат. На подобни форуми те идват със своите конкретни въпроси за специалности, университети, знаят, че трябва да са с успеваемост, за да търсят реализация в престижно висше училище.

Илиева отчита и една много голяма слабост на българската образователна система – почти 80% от младите хора не знаят какво да учат. „Тоест нашата образователна система до 12-ти клас няма методика, по която кариерно да ориентира младия човек с неговия потенциал какво да прави в бъдеще”, обобщи тя. За да са полезни на участващите в изложението ученици, организаторите им предложиха специално разработен кариерен тест, който да им даде представа дали имат потенциал за избраната сфера на развитие, какви познания и умения са необходими, за да бъдат успешни студенте в престижните образователни институции по света.

Авторите на изложението са убедени, че образованието е една голяма инвестиция и като специалисти казват: не на всяка цена чужбина. Те представиха и идеята за комбинации между образованието в България и в чужбина. Но когато тръгнеш за чужбина, трябва да знаеш защо отиваш, да си целево ориентиран и да няма риск в това, което ще предприемеш, коментираха те. „И затова ние представяме не само университетите, които са нашите партньори, а цялата палитра на образователните системи на дадените държави като Великобритания, Шотландия, Холандия, Дания, Скандинавия, Германия, Франция – всичко онова, което търсят младите хора, и подхождаме индивидуално към всеки един от тях, защото всеки има своята академична подготовка, подготвил е своето езиково ниво и трябва да го направим един успешен кандидат-студент”, сподели Илиева.

Ученици

За да станеш студент в атрактивните университети за младите хора от цял свят, трябва доста да си поработил преди това, вече не е тайна за никого. Европа ни даде тази възможност, но тя ни даде и една голяма конкурентност, в която нашите деца трябва веднага да се потопят и да изравнят знанията си с тези на своите връстници. Битуващото мнение, че трябва да изкарваме лесно шестиците, не би трябвало да е така. Децата трябва да полагат достатъчно усилия да вникнат в материята, да опознаят сферата, в която ще се развиват, за да бъдат успешни, обобщи Илиева.

Прочетете също:

Образователни игри и творчески занимания за децата в РИМ – Плевен

 Регионален исторически музей – Плевен  и тази година ще организира  инициативата „Лято в музея”, която ...