Акценти
Начало / Общество / Над 100 работници от Плевен ще участват в национален протестен митинг срещу пенсионната реформа

Над 100 работници от Плевен ще участват в национален протестен митинг срещу пенсионната реформа

Янчо АндоновДвата най-големи синдиката в страната – КНСБ и КТ „Подкрепа”, са в подготовка за общ протестен митинг в София в началото на следващата седмица, на който ще изразят категоричното си несъгласие с предлаганата  от правителството пенсионна реформа. Това съобщи на пресконференция днес председателят на КНСБ – Плевен Янчо Андонов.

Вчера Изпълнителният комитет на  КНСБ – Плевен е подкрепил декларацията, приета на национално ниво и е взел решение  за активно участие в национално протестно действие в София. Съвместно със синдикалните федерации в областта на образованието, здравеопазване, пощи и далекосъобщения, земеделие, държавни организации е взето решение представителна група от 100 човека от Плевен да се включи в протестния митинг. Вероятно броят на участниците от нашия регион ще се увеличи двойно и тройно, в момента събираме списъците на желаещите от другите общини, поясни Андонов.

С този протест искаме да изразим нашето възмущение от липсата на дългосрочна визия за пенсионна реформа, която да дава спокойствие на хората за случващото се през следващите поне 10 години, подчерта Николай Илиев, зам.-председател на КНСБ- Плевен. По думите му, бюджетът на страната се съставя само като механичен сбор от цифри, без да се обръща внимание на отделния човек. Синдикалистите коментираха, че пенсионната реформа, която се предлага от правителството, няма да доведе до значителни икономии в бюджета – не повече от 400  млн.лв., единственият резултат  е увеличената възраст за пенсиониране. Като предложението е от 1 януари 2015 г. жените да се пенсионират на 61 г., а мъжете на –  64 г. , по-дългосрочната цел е да се достигне 63 г. за жените  и 65 г. мъжете  и в последствие изравняване на пенсионната възрат на 65 г.

От  КНСБ и „Подкрепа” ще настояват  да се седне на преговори и да се създаде изцяло нова пенсионна реформа, която „да  направи нещо по-добро за хората , а да не е срещу тях”.

С този протест ще помогнем  в парламента да вземат правилното решение, каза Янчо Андонов. Според тях вариант е да се приеме увеличение с четири месеца само на на осигурителния стаж, а не на годините за пенсиониране.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...