Акценти
Начало / Общество / Над 10 000 ловци се събраха на събор край Плевен

Над 10 000 ловци се събраха на събор край Плевен

Днес в местността Витска Елия край Плевен се проведе 12-тия Национален събор, посветен на 115 години от създаването на Съюза на ловците и риболовците в България.  Това е най-старата природозащитна неправителствена организация в страната и в Европа,  която има близо 130 000 членове.

На събора днес присъстваха над 10 000 ловци и рибари от цялата страна, както и представители на ловни организации от Румъния, Сърбия, Русия, Македония, Чехия, Словакия.

Те бяха приветствани от председателя на Националния ловно-рибарски съюз инж. Иван Петков. Той припомни, че със създаването и утвърждаването на  съюза са свързани  имената на десетки родолюбиви българи, между които  Стефан Стамболов, княз Алеко Богориди, Продан Тишков – Чардафон. „В духа на хилядолетните народностни традиции Съюзът на ловците и риболовците в България превърна ловуването в достъпно занимание за всички българи. Това ни откроява като организация с изявен демократичен характер, пример за патриотизъм, толерантност и взаимопомощ”, подчерта инж. Петков. Той обърна внимание, че сложното време, в което живеем, се отразява и върху техния съюз, тъй като „продължават опититите на определени кръгове в обществото – зад които прозират лични амбиции и частни интереси – за разбиване на структурите на Националната организация, за приватизация на ловното стопанство и лично облагодетелстване за сметка на българската природа”.

Петков изрази категоричната позиция, че ще защитават основния принцип, върху който е изграден Съюзът на ловците и рилболовците в България: „Дивечът и рибата са национално богатство и всички български граждани са истинските собственици на живата природа – достояние на цялата нация.“ Той допълни, че сега е моментътда бъде възстановен статутът на Националната организация, като гарант,че посегателствата срещу българската природа и нейното дивечово и рибно богатство ще бъдат спрени.
С приветствие към участниците в събора се обърна и специалният гост – председателят на Народното събрание Михаил Миков. Той също акцентира върху това, че държавата има дълг за решаване към Съюза на ловците и риболовците и допълни, че „115-та годишнина е още един повод да поемем този ангажимент днес”.

Михаил Миков връчи на инж. Иван Петков факсимиле от дневниците на 9-то Народно събрание, когато е приет първият Закон за лова в България и плакет на Народното събрание. Такъм плакет Миков връчи и на Бернар Лозе, президент на Световния съвет на лова и опазване на дивеча в знак на уважение за значението, което г-н Лозе придава с присъствието си на събора към най-старата в Европа природозащитна организация.

След което молебен за здраве отслужи Плевенският митрополит Игнатий в съслужение със свещеници от плевенските храмове.

Докато вървеше официалната целемония, на метри от трибуната вече вреше огромният тиган, в който Ути Бъчваров и помощниците му приготвиха 1 500 порции винен кебап.

Друга атракция на събора беше 72-годишният Борис Михалев – Войводата от Силистра. За да бъдеш ловец, трябва да сисмел, от опит знае бай Борис, който разказа, че е бил нападан  от глиган по време на лов, но е оцелял. Ловецът-ветеран е горд с много трофеи, между които 26-сантиметрови глиги, отличени с медал, рога на елен и на няколко на сръндаци.

Да си ловец е чест, гордост, призвание, смята пък Йордан Каменов, председател на ловно-рибарското сдружение в Гулянци.

Празничната програма на националния събор продължи с изпълнения на трио „Сопрано”, Общинския духов оркестър на град Ловеч, формация „Бага-Тур”, Румяна Попова и оркестър „Канарите”.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...