Акценти
Начало / Общество / Над един тон храни са раздали за година от БЧК – Плевен

Над един тон храни са раздали за година от БЧК – Плевен

Над един тон храни на стойност малко повече от 2 млн. лева са раздали на социално слаби в областта от БЧК – Плевен презминалата година. Храните са били осигурени по програма „Разпределяне на храни от интервенционните запаси на ЕС за социално слаби лица”. Това е само част от традиционната за организацията социално – помощна дейност, която определя и нейният облик. Тази информация беше изнесена по време на годишното отчетно събрание на БЧК – Плевен в доклада на председателя на областната организация на БЧК Плевен д-р Максим Гайдев.

На събранието присъстваха Христо Григоров – председател на БЧК, доц. Гигов – Генерален директор на БЧК и д-р Славита Джамбазова – зам. генерален директор на БЧК (на снимката от ляво надясно).

През миналата година, също в рамките на социално-помощната дейност, от организацията са предоставили медикаменти за болнични заведения на обща стойност 3 786 лв., зарадвали са за Коледа с хранителни пакети 200 деца в риск. Продължена е практиката от няколко години да се подпомага финансово лечението на деца, пострадали при пътни произшествия. Помощ са получили три деца от региона, като средствата са осигурени от фонда „Деца пострадали при пътно-транспортни произшествия”.

През годината са проведени четири информационни кампании, свързани със здравословното хранене и превенцията на ХИВ/СПИН, и различни Световни дни. Активно участие в тях са взели членовете и доброволците на БМЧК. Макар и да отчитат лек спад в броя на доброволците на младежката структура към БЧК – Плевен, това не се отразило на дейността, става ясно от доклада. Дейностите на младежите са насочени към опазване на околната среда, подкрепа на деца в неравностойно положение и деца с интелектуални и физически затруднения и са реализирани съвместно с местните общински власти.

От 14 фондонабирателни акции на младежката Червенокръстка организация са осигурени близо 2 350 лева.

През отчетния период значително се е увеличил броят на кръводарителите, включили се в двете големи национални кампании. Общият брой на дарилите кръв в региона е 7 275, от които 292 са ученици и студенти. За сравнение през 2010 г. броят на кръводарителите е бил 6 922.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...