Акценти
Начало / Общество / Над две трети от криминалните престъпления в Плевенско са против собствеността на хората

Над две трети от криминалните престъпления в Плевенско са против собствеността на хората

2 511 от общо 3 877 регистрирани на територията на област Плевен за миналата година криминални престъпления са тези срещу собствеността на гражданите. Това сочат обобщените данни от отчета за дейността на служителите на Областната дирекция на МВР в Плевен за миналата година. Именно посегателството срещу чужда собственост е структуроопределящо за криминалната престъпност в региона.

Според цифрите, разкрити са 1 633 престъпления, като допълнително полицейските служители са работили и установили авторите на 431 посегателства, регистрирани в предходен период. През 2012 год. са регистрирани 892 общоопасни престъпления, от тях разкрити са 660. Броят на отчетените престъпления против личността е 143, от които са разкрити 65.

Преобладаващи сред икономическите престъпления са тези, извършени в горското стопанство, следват документните престъпления, престъпленията против паричната и кредитната система и измамите.

При около 65 на сто от образуваните досъдебни производства разследването е приключило и материалите са предадени на прокуратурата. По 613 производства е направено предложение за повдигане на обвинение и предаване извършителите на престъпления на съд.

Що се отнася до произшествията по линия на безопасността на движение, данните сочат 28 загинали и 318 ранени при станалите 257 тежки пътни произшествия през 2012 год. В сравнение с 2011-та тежките катастрофи са с 29 повече, загиналите – двама по-малко, а броят на ранените е еднакъв. Основната причина, водеща до настъпване на тежки автопроизшествия, на първо място е движение с несъобразена скорост, а на второ – отнемане на предимство.

На отчет-анализа на Областната дирекция на МВР Плевен днес присъстваха гл. комисар Калин Георгиев – главен секретар на МВР, комисар Милчо Енев – зам.-директор на Главна дирекция „Криминална полиция”, окръжният прокурор Иво Радев, районният прокурор Владимир Николов, зам.-областният управител арх. Бойко Балтаков.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...