Акценти
Начало / Общество / МРР ще отпуска средства за енергийно обновяване на българските домове без отказ от Фонда за жилищно обновяване

МРР ще отпуска средства за енергийно обновяване на българските домове без отказ от Фонда за жилищно обновяване

жилищен блок - фасада

Министерството на регионалното развитие ще отпуска допълнителна финансова помощ на кандидатите по проект „Енергийно обновяване на българските домове”, без да е необходимо да получат предварително отказ от Фонда за жилищно обновяване, предвиждат приети вчера промени в ПМС 103/2013 г., информират от правителствената пресслужба.

Причината е, че Фондът се управлява от Корпоративна търговска банка, която е поставена под особен надзор и не извършва дейност по предоставяне или отказване на кредити. По този начин се блокира възможността на собственици, които нямат финансови възможности, но желаят сградата, в която живеят, да се включи в проекта, да кандидатстват и да получат допълнителна финансова помощ. Това от своя страна е пречка за участието на цялата сграда в проекта и затруднява достъпа на европейски средства до българските граждани при изпълнение на мерки за енергийна ефективност.

Собствениците, желаещи допълнителна финансова помощ, вече ще могат да подават своите заявления-декларации в Министерството на регионалното развитие, без да се налага да изчакват получаването на отказ от КТБ. Предвижда се в заявлението-декларация да се попълват допълнителни данни и за другите съсобственици на жилището, когато те живеят на друг адрес.

Промяната ще съдейства за улесняване на процеса по предоставяне на финансови средства на бенефициентите и ще ускори изпълнението на проекта.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...