Акценти
Начало / Икономика / Момчил Спасов: Ако се махнат политическите мотиви, инвеститор за АЕЦ Белене ще се намери

Момчил Спасов: Ако се махнат политическите мотиви, инвеститор за АЕЦ Белене ще се намери

Петър Дулев Момчил Спасов

Проектът АЕЦ Белене е технически сигурен и икономически обоснован, и ако се махнат политическите мотиви, инвеститор за АЕЦ Белене може да се намери. Това е категоричното мнение на кмета на Белене Момчил Спасов, което той заяви пред журналисти в Плевен. Поводът беше изнесеното заседание на Парламентарната комисия по енергетика, което се проведе в Белене и членовете на комисията имаха възможност да се запознаят на място със състоянието на площадката и свързаните с нея съоръжения.

Комисията видя мястото на разрушения кожух за първия реактор на централата, където трябва да бъде изграден нов за монтиране на реактор от най-ново технологично ниво, обясни депутатът Петър Дулев, който е основен инциатор за изнесеното заседание на комисията. Посетили са също откритата и покритата складова база, за да се убедят, че всичко доставено за централата  може да се използва. Били са в монтажната база, която действа и в момента, на лимана за тежки товари, видяли са също бетоновия възел, който веднага може да заработи при необходимост. Целта на това посещение беше членовете на комисията на място да се запознаят със състоянието на площадката и на изградените съоръжения, за да могат да вземат обосновано решение, когато се обсъжда бъдещето на проекта АЕЦ Белене, обясни Петър Дулев. Всички останаха приятно изненадани от  видяното и се убедиха, че са безпочвени тиражираните в публичното пространство твърдения, че площадката представлява един гьол, подчерта Дулев.Той изрази надежда, че в новата Стратегия за енергетиката, която скоро трябва да влезе за обсъждане в Народното събрание, проектът АЕЦ Белене ще бъде включен. Основание за това му дава направената през месец февруари декларация от Сергей Станишев, че проектът АЕЦ Белене не е зачеркнат. Ще работя АЕЦ Белене да остане в новата стратегия за енергетика, заяви Дулев.

Членовете на комисията са посетили и хидроенергийния комплекс Никопол-Турну Мъгуреле, чието изграждане е било свързано с това на централата. Според Дулев по линията на Дунавската стратегия биха могли да се намерят средства за неговото доизграждане.

Кметът на Белене за пореден път подчерта, че централата е съдбовно важна за бъдещето на града. След спирането на проекта, безработицата рязко е скочила и в момента е 15-16 процента, като действителната е много по-висока, тъй като много млади хора напускат Белене, а други изобщо не се регистрират на борсата, обясни Спасов.

 

Прочетете също:

Над 5 млн. лева постъпления очаква Община Плевен от управлението на общинските имоти през 2023 г.

С 30 гласа „за“, 8 „въздържал се“, против – няма, Общинският съвет на Плевен прие ...