Акценти
Начало / Общество / Младежко сдружение предлага промени в общинска наредба, която ограничава активността на младите хора

Младежко сдружение предлага промени в общинска наредба, която ограничава активността на младите хора

Сдружение Младежки европейски инициативи

Сдружение „Младежки Европейски Инициативи“ – Плевен,  ще предложи промяна в Наредба 17 на Община Плевен, която определя местните такси и цени на услуги на територията на общината.

Тази наредба наказва активността на младите хора и ограничава дейността им, алармира Йордан Христов,  председател на сдружението, което е инициатор на множество културни мероприятия, обществени обсъждания и кръгли маси, свързани с интересите и проблемите на младите хора и  доброволчеството.

„Действащата в момента Наредба, определя цена от 80 лв. на час за наем в Регионална библиотека, като право на безплатно ползване имат само ученици и пенсионери, но не и граждански и неправителствени организации, които обикновено са в основата на обществените обсъждания. Същото важи и за станалия „прословут“ Арт Център, който пък нееднократно е поставял условие да бъдат купувани картини, като неформална такса, въпреки че е собственност на Община Плевен”, посочи Йордан Христов някои от причините за започването на поредица от срещи с цел промяна на Наредба 17 на Община Плевен.

Последният повод е отказът на Община Плевен да предостави за безплатно ползване общинска зала за втората част от срещата за общественно обсъждане на проекто-закона за доброволчеството. Първата среща се проведе преди седмица и отпуснатият един час се е оказал недостатъчен поради многото идеи, дошли от участниците. „При липса на Младежки дом, където младите хора да имат възможност да провеждат своите дискусии, ще предложим промяна на Наредба 17, като в нея да бъде вписано изрично правото на неправителствени младежки организации да ползват Общинските зали, да поставят информационни шатри и рекламни материали, свързани с младежки проекти и инициативи безплатно”, заяви Йордан Христов.

Още следващата седмица от сдружението ще поискат среща с председателя на Общински съвет Плевен, с кмета на града и общински съветници от различните групи и народните представители, избрани от Област Плевен, за да се търси решение на този проблем.  Време е една несправедливост към младите хора на Плевен да бъде прекратена, категоричен е Йордан Христов, изразявайки мнението на младите хора от сдружението.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...