Акценти
Начало / Общество / Министър Драгомир Стойнев: Има събуждане на икономиката

Министър Драгомир Стойнев: Има събуждане на икономиката

Драгомир Стойнев

„Факт е, че има събуждане на икономиката. Всички работодателски организации признават, че България се отлепи от дъното. Доказват го и данните за икономически растеж: 1,1 % през 4-тото тримесечие на 2013 г.,  1, 6 % през 2014 година. Повече преки чуждестранни инвестиции са отчетени през 2013 години в сравнение с предходната”. Това заяви пред журналисти в Плевен министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев, който направи първа копка на Фабриката за автомобилни кабелни системи на „Нексанс Аутоелектрик”.

Той посочи, че за министерството е важно и чуждестранните инвеститори, както и българските, да се чувстват добре в България, да се подобрява бизнес климатът. Стойнев информира, че предстои гледането на нов Закон за насърчаване на инвестициите, който преди това ще бъде обсъден с всички работодателски организации, и изрази надежда, че той ще бъде подкрепен и от опозицията, тъй като за тези политики трябва да има национален консенсус.

Министър Стойнев засегна и темата с подготовката на кадри за бизнеса. Той информира, че целта на дуалната система на образование е младите хора едновременно да работят и да учат и по този начин да се направи директната връзка между бизнеса и образованието. През септември месец тази година ще стартират пилотни проекти в минната индустрия, в земеделието и туризма. „Желанието на бизнеса е да има възможност да заяви в кои сфери има нужда от квалифицирани кадри.  Тъй като автомобилната индустрия в България се развива изключително динамично, хубаво е самият бизнес, ако има желание, да създаде училище за кадри в тази област, и той ще получи пълна подкрепа от държава”, заяви той.

 

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...