Акценти
Начало / Общество / Министър Вучков: Изграждането на системи за видеонаблюдение в населените места е алтернативна форма за превенция на масовата престъпност

Министър Вучков: Изграждането на системи за видеонаблюдение в населените места е алтернативна форма за превенция на масовата престъпност

0124c1министър Вучков
Снимка: пресцентър МВР

С поставянето на видеокамери не се ограничават човешките права и не се нахлува в личното пространство на хората. Изграждането на тези системи е изключително важно, защото при ограничения финансов ресурс на МВР трябва да се намерят алтернативни форми за превенция на масовата престъпност. Това е казал министърът на вътрешните работи  Веселин Вучков, който днес откри в Червен бряг система за видеонаблюдение.

Той е пояснил, че МВР няма как да финансира подобни инициативи не само по бюджетни причини. Общините са тези, които трябва да подготвят проекти и да поемат цялата организация по поддръжката на камерите. Министърът е маркирал  задълженията на вътрешното министерство в осигуряването на  формите на достъпа им, както и да консултират местата на монтирането им, информират от пресцентъра на вътрешното министерство. По думите на министър Вучков община Червен бряг е пример за добро взаимодействие и партньорство. За реализирането на проекта  за видеонаблюдение в община Червен бряг е мобилизирала ресурс и е съгласувала с РУ – Червен бряг местата за монтирането на видеокамерите. Техниката ще помогне и за по-бързото разкриване на извършителите на престъпления.

По думите на вътрешния министър, където има изградени системи за видеонаблюдение, дори и в много малките населени места, регистрираните престъпления са намалели с 30-40 процента. От друга страна тези системи дават възможност за пренасочване на патрулните автомобили по други обходни маршрути, както и за по-качествено разследване.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...