Начало / Култура / Международна конференция на тема „Димум – античната митница на Мизия“ ще се проведе в Белене

Международна конференция на тема „Димум – античната митница на Мизия“ ще се проведе в Белене

Димум - Белене

Двудневна международна конференция на тема „Димум – античната митница на Мизия“ започва този понеделник в Белене. На форума ще бъдат представени резултатите от дейностите по едноименния проект, разработен по Оперативна програма „Регионално развитие” и финансиран с евросредства. В работата на конференцията участие ще вземе доц. Людмил Вагалински, директор на Националния археологически институт и археолозите Гергана Кабакчиева от София и Соня Лазарова от Плевен. Те ще представят  презентациите „Античният кастел и митница Димум” и „Артефакти от Белене”.

Други теми от конференцията са: „Величественият Дунав-непокътнати природни красоти и люлка на древни народи“ и „Новата История на Белене и Димум“. От Румънската академия на науките от Букурещ ще разкажат за археологическите проучвания на Тропеум Траяни в Северна Добруджа.

През втория ден участниците в конференцията ще обсъдят възможностите за превръщане на Белене в атрактивна туристическа дестинация. Ще бъде представена 3D възстановка и фотоизложба на артефакти – „Златно наследство на Белене“ . Предвидено е също атрактивно фото сафари по река Дунав под мотото „Различният поглед към Димум“.
Международната конференция ще бъде открита от кмета на Белене Момчил Спасов в 10 часа на 21 октомври. Приветствие към участниците ще направи и народният представител Петър Дулев, дългогодишен кмет на Белене.

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...