Акценти
Начало / Образование / Медицинският посрещна новите студенти от Великобритания с парти за добре дошли

Медицинският посрещна новите студенти от Великобритания с парти за добре дошли

IMG_6975 Медицински чуждестранни студенти

На парти, организирано от  представителите във Великобритания на Медицински университет – Плевен,   снощи бяха посрещнати новозаписаните студенти в специалност „Медицина” на висшето училище. По традиция то се организира съвместно с академичното ръководство на университета.

Гост на вечерта беше кметът проф. Димитър Стойков, който поздрави студентите, че са избрали Медицинския университет и Плевен, за да завършат висшето си образование. Специален поздрав беше изпратен и от  мениджъра на Британския съвет в България Любов Костова.

IMG_6995 Медицински чуждестранни студенти

С поздрав към новоприетите студенти се обърна и ректорът на университета проф. Славчо Томов. Той отбеляза, че тази година посрещат рекорден брой нови студенти от Великобритания  – 100 първокурсници в специалност „Медицина”.  А общо броят на новоприетите чуждестранни студенти е 170. „Тази година продължаваме тенденцията за увеличаване на приема на чуждестранните студенти и това не е случаен факт. Той е резултат от усилията на висшето училище да презентира себе си все по-добре на пазара на висшето образование в България,  но и в  в Европа”, подчерта ректорът.

Пред журналисти той заяви, че интересът към Медицинския университет в Плевен от страни от ЕС става все по-голям, дори се налага този процес да бъде контролиран, за да не е за сметка на качеството на подготовката на студентите. „Контролираме го, така че да приемем достатъчно студенти според капацитета на  висшето училище и наличния преподавателски състав”, уточни ректорът..

От изявлението на проф. Томов стана ясно, че представителите им във Великобритания вече са проявили интерес към новия факултет на университета – този по фармация. „Вече имаме предварителни  разговори за учебната година – 2016-2017  г., да сигуряваме прием на чуждестранни студенти по фармация в нашия университет”, съобщи проф. Томов.

На новоприетите студенти  и на техните родители той пожела на първо място да бъдат спокойни. „Спокойни, ще се чувстват добре в нашия град, в нашето висше училище, че ще се грижим за тях добре. Така както сме се грижили за всички чуждестранни студенти досега, но и за  българските студенти.Защото се отнасяме  равнопоставено и към българските, и към чуждестранните студенти”, изтъкна ректорът.

В отговор на доброто посрещане и сърдечните пожелания студентите от Великобритания поднесоха специален подарък на ректора на университета и красиви букети за останалите официални гости.

Вечерта продължи с приятна изненада, поднесена от Северняшкия ансамбъл с ръководител доц. Георги Хинов. След като студентите  бяха очаровани от красотата на българските танци и от майсторството на изпълнителите, по-смелите от тях имаха възможност да вземат и първия си урок по усвояване на българско хоро. Докато другите не спряха да снимат в захлас.

IMG_7012 Медицински чуждестранни студенти

Стана ясно, че поради големия интерес висшето училище от тази учебна година  включва в учебната програма свободно-избираема дисциплина по народни танци. Тя ще е част от  част от часовете по физкултура за българските и чуждестранните студенти.

IMG_0039 Медицински чуждестранни студенти

Официалното откриване на учебната година за чуждестранните студенти ще е на 16 февруари. Дотогава английските студенти, които по традиция пристигат  в страната заедно със своите родители, ще имат две седмици за адаптация към новите социално-битови условия на живот. Те ще се запознаят с материалната база на университета – ректорат, учебни корпуси, библиотека и клинична база; с културните и историческите забележителности на град Плевен и ще имат възможност да направят кратка екскурзия до Габрово, Троян и Велико Търново. Преди старта на редовните занятия новоприетите чуждестранни студенти ще покрият необходимите тестове за проверка на нивото им по английски език и по дисциплините биология и химия.

IMG_6996 Медицински чуждестранни студенти

IMG_6988 Медицински чуждестранни студенти

IMG_7002 Медицински чуждестранни студенти

IMG_6982 Медицински чуждестранни студенти

IMG_6990 Медицински чуждестранни студенти

Прочетете също:

Образователни игри и творчески занимания за децата в РИМ – Плевен

 Регионален исторически музей – Плевен  и тази година ще организира  инициативата „Лято в музея”, която ...