Акценти
Начало / Общество / Мая Манолова: Интернатите са символ на провала на институциите в България

Мая Манолова: Интернатите са символ на провала на институциите в България

Интернатите  са символ на провала на институциите и на системите в България – на системата за закрила на децата, на образователната и на правораздавателната система, на правосъдната система, на социалната система. Те не са измислили нищо по-подходящо за децата, които са жертва на обстоятелствата, на семейната среда, на институциите в България. Това заяви днес пред журналисти в Плевен омбудсманът Мая Манолова след проверка в Средното професионално възпитателно училище – интернат в село Подем.

Проверката е извършена по сигнал за насилие над деца и за унизително отношение към тях. Преди година  екипът на омбудсмана е правил проверка в същия интернат и тогава са излезли с конкретни препоръки. 10 месеца по-късно омбудсманът проверява какъв е резултатът от проверките и препоръките.

С огромна тревога Майя Манолова сподели, че  няма съществена промяна. Освен че е сменен директорът на интерната, нищо друго не се е променило, обясни тя и посочи, че в интерната продължава да има наказания над децата, които не са предвидени в правилника, като почистване на двора и на санитарните помещения. „Избират се командири сред децата, които да ги наблюдават и да донасят на педагозите  кой как се държи, а в някои случаи дори ги малтретират”, обясни Манолова. Тя показа снимки, на които се виждат наранявания върху ръцете на момичетата, настанени в интерната. Оказва се, че много от децата се самонараняват, за да привлекат внимание върху себе си. Проверката  е установила формално провеждане на учебния процес, тъй като паралелките в интерната са смесени. „Много често  учениците повтарят класа и ние видяхме деца в 6 клас, които все още не могат да четат и да пишат”, посочи омбудсманът.

С притеснение омбудсманът е установил, че децата са заключени зад решетки и не могат да напускат двора на училището, нямат интернет и нямат никакви смислени начини за прекарване на свободното си време.

Мая Манолова е притеснена и от факта, че системата обезкуражава персонала на подобни институции и те започват да приемат за нормално ситуцията, в която са поставени децата. „Това са деца жертви – част от тях са принуждавани да просят, други да проституират. Тези деца са затворени в интерната за  постъпки, за които възрастните не биха били лишени от свобода”, заяви Манолова.

Тя припомни, че още преди година е дала препоръка да бъдат закрити в спешен порядък интернатите, защото те не  възпитават децата, а ги осакатяват и ги лишават от бъдеще.

След посещението си в Подем омбудсманът ще напише поредната си препоръка до Министерството на правосъдието да ускори темповете по подготовка на проектите за закон за детското правосъдие. Ще настояваме час по-скоро тези проекти да бъдат представени за публично обсъждане и да се вземат конкретни мерки, посочи тя.

Манолова съобщи, че Министерството на образованието е спечелило проект за 2 млн.лв. за обучението на хората, които ще работят за извеждането на децата от интернатите в новите социални услуги.  „Много се надявам тези пари да се използват за индивидуална оценка на всяко дете, с анализ наистина на проблемите на всяко от тях, с план какво ще се случи с детето, след като бъде изведено от интерната. Защото е истински шамар, когато едно такова дете напише в анкета, че има нужда не от наказание, а от подкрепа”, добави още Манолова.

След месец експертите на омбудсмана ще бъдат отново в интерната в Подем. Решена съм да накарам институциите да си свършат работата, заяви омбудсманът Мая Манолова.

Днес тя беше придружавана от международен експерт, омбудсман на Норвегия за децата. Той е в България, за да направи оценка на институцията на омбудсмана по отношение на капацитета и подкрепа за работа с деца и гарантиране на техните права.

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...