Начало / Образование / Мадлен Алгафари пред единадесетокласници: Азът трябва да заема главна роля в живота ви

Мадлен Алгафари пред единадесетокласници: Азът трябва да заема главна роля в живота ви

Единадесетокласници от СОУ „Иван Вазов” – Плевен се срещнаха с психотерапевта и писател Мадлен Алгафари. Това е поредната среща с психотерапевта, която се осъществява  по проекта „Училище за училището”, в който СОУ „Иван Вазов” участва активно от известно време.

 Като първа и основна тема по времена срещата се открои въпросът за мъжкото и женското в миналото и днес, който както стана ясно, напоследък е един от най-коментираните в средата, в която работи г-жа Алгафари. Предметът на дискусията се оказа наистина интригуващ за учениците от 11 клас. Сред идеите, които изпъкнаха най-много, беше тази, че да станеш мъж е по-трудно, отколкото да станеш жена, тъй като в първия случай става въпрос за революция, а във втория – за еволюция. Коментираха се също процесът на еманципациране на женския, както и този на мъжкия пол и разликите във времето и смисъла на двете събития.
Следващата тема, заинтригувала учениците, се отнасяше до ролята на родителите в живота им и кой всъщност трябва да е най-важният в него. Повечето от единадесетокласниците предположиха, че от най-голямо значение е майката, което както поясни г-жа Алгафари, изобщо не е правилно. Тя обясни, че главна роля в собствения живот на човека трябва да заема Азът, на второ място трябва да поставяме партньора, а на трето – децата. Интересното е, че родителите, които според учениците трябваше да са на първо, се оказаха на девето, дори и на десето място по важност, според преценката на психоложката. Тя посъветва желаещите да прочетат книгата „Оковите на майчината любов” от Анатолий Некрасов, която според нея би им била много полезна в живота и в отношенията с родителите.
Тъй като г-жа Мадлен Алгафари спомена няколко пъти в началто на разговора, че шоколадът е заместител на любовта, много ученици полюбопитстваха дали има нещо, което да замени сексуалния акт. Отговорът на психотерапевта беше положителен, но с уточнението, че нито едно мета удоволствие като пари, коли, наркотични вещества, дрехи, вещи, дипломи, медали, храна или други, не може да замести изцяло живия човек. Г-жа Алгафари поясни и кои са трите инструмента, чрез които да накараме различното Ти да задоволи потребностите ни: подчинение – да се помолим, да поискаме, съблазняване – да станем интересни, да ни забележат, както и здравословна агресия, изразена чрез спокойна сила и топла категоричност.
Учениците се поинтересуваха и от начините за справяне с нервите и изблиците на агресия. Психотерапевтът сподели пет от най-ефективните: дълбоко дишане, изкуствено прозяване, водещо до естествено такова, свързани с обогатяването на организма с кислород, също така предизвикалият комизъм метод – да си представим човекът, който ни ядосва, като „супер ядосан пингвин с памперс”, парадоксално реагиране тип „айкидо”, тоест да не отговаряме на агресията с още агресия и, разбира се, излъчването на любов и позитивизъм. Като заключение към този въпрос г-жа Алгафари успокои, че е нормално да изпитваме гняв, но просто трябва да го вентилираме. Според нея, винаги трябва да поглеждаме ситуацията в мащаб, както и да реагираме по най-адекватния начин за момента.
До края на срещата бяха засегнати въпроси за марихуаната, за връзката между партньори с голяма разлика във възрастта, за ревността.
След срещата с учениците Мадлен Алгафари проведе разговор с учителите, за да обсъдят темите, свързани с гнева и овладяването му, както и различните техники за медитация.

Автор: Глория Писина – 11 з клас

Прочетете също:

Предстои избор на превозвачи по четири автобусни линии от квотата на Община Плевен

Да бъде обявена обществена поръчка за превоз на пътници по автобусни линии от републиканската, областната ...