Акценти
Начало / Общество / Лозарите си пожелаха берекет, но очакват тежка година

Лозарите си пожелаха берекет, но очакват тежка година

В Деня на лозаря – 14 февруари, по традиция в лозята край Плевен беше извършен ритуалът по зарязване на лозите.

Стопаните си пожелаха берекет, но очакванията им са за тежка година, заради дълго задържалите се много ниски температури тази зима. Страховете на лозарите са, че е възможно да има напълно унищожени лозя с десертни сортове, които са по-малко студоустойчиви и температури от минус 14-15 градуса за тях са фатални. Докато винените сортове издържат и до минус 22 градуса.

От Института по лозарство и винарство в Плевен не се ангажират с прогноза за процента измръзнали  лозови  насаждения в региона. Това може да стане ясно към края на февруари, уточни директорът на ИЛВ д-р Виолета Димитрова.

Но тя направи сравнение с 2005 г., когато също са регистрирани много ниски температури през зимата, но не за толкова дълъг период. Тогава при сорта каберне е отчетено 30% измръзване, а при врачанския мискет и каберне загубите са били между 93-96 процента.

Ето защо в Института по лозарство и винарство се насочват към разработка на сортове, подходящи за отглеждане в райони с ниски зимни температури. Такива сортове от по-новата селекция на института са „Сторгозия” и „Кайлъшки мискет”. Те са подходящи и за екологично производство, защото високата им устойчивост на болести намалява нуждата от растителна защита, подчерта д-р Димитрова.

През миналата година Плевенският институт е представил и получил одобрение на 10 нови сорта грозде – десертни и винени. Съвсем скоро сертификат е получил и нов сорт каберне совиньон – клон 1-11. Д-р Виолета Димитрова се похвали, че институтът вече има сертификат и за производство на биологично вино.

Д-р Димитрова и кметът доц. Димитър Стойков извършиха ритуалното зарязване на лозята в масивите на Института по лозарство и винарство.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...