Акценти
Начало / Спорт / Ловът на дива свиня разрешен от днес

Ловът на дива свиня разрешен от днес

дива свиня

По традиция първата събота на октомври започва ловът на местен дребен дивеч и групов лов на дива свиня. Тази година това се пада на 5 октомври.Във връзка с това Изпълнителната агенция напомня за задължителните разпоредби, които трябва да спазва всеки ловец, за да се избегнат инциденти.

Забранена е употребата на алкохол преди и по време на лов. Глобата в този случай е от 200 до 2 000 лв. Ако същото нарушение се направи отново в срок от една година от влязло в сила наказателно постановление, санкцията става от 3 000 до 5 000 лева.

Всички ловци, участващи в групов лов на дива свиня и местен дребен дивеч трябва да са екипирани с шапка, жилетка или облекло с ярък сигнален цвят. При липса на светлоотразителни елементи те подлежат на санкция в размер от 100 до 500 лева.

При използване на гладкостенно оръжие по време на групов лов на дива свиня се забранява използването на сачми с диаметър над 6 мм. Разрешена е употребата само на боеприпаси тип „куршум“. Тази мярка се налага с цел ограничаване на инцидентите при провеждането на ловните излети.

Преди началото на лова се провежда задължителен инструктаж, проверява се наличието на ловен билет, членска карта и разрешително за носене на ловно оръжие на всеки член от дружинката и се попълва съответното разрешително.

Проверките на служители на Изпълнителна агенция по горите съвместно с представители на Министерство на вътрешните работи продължават. Строго ще се следи за спазването на Закона за лова и опазване на дивеча и Правилника за прилагането му.

Прочетете също:

Състезатели на „Спартак Плевен ХХ” с Купа „Млади надежди” от едноименния шахматен турнир

Състезатели на шахматните клубове „Спартак Плевен XXI”, „Плевенски Гамбит“ и „Троян“ участваха в детски турнир ...