Акценти
Начало / Образование / Кът на Апостола подредиха в ОУ ”Св. Климент Охридски”

Кът на Апостола подредиха в ОУ ”Св. Климент Охридски”

Levski1

Кътове на Апостола подредиха и в двете сгради на Основно училище ”Св. Климент Охридски” в Плевен. „Поклон пред теб, Апостоле!” посреща сутрин ученици и педагози. Ликът на националния ни герой и неговите вечни слова, изпълнени с мъдрост, любов и преклонение пред българския народ привличат вниманието на малки и големи ученици. На видно място е изнесена и информация за предстоящата възстановка „Левски пред съда“, която ще представи Национално дружество „Традиция” утре, 19 февруари, от 18 часа в Актовата зала на школото.

Събитието е оригинален начин училищното ръководство да отбележи 141 години от обесването на Апостола Васил Левски.

Levski

20 души на възраст от 14 до 54 години ще пресъздадат съдебния процес, който се води срещу Апостола. Те ще бъдат със съответните облекла, реплики на тогавашните турски униформи. Левски и Димитър Общи също ще бъдат облечени подобаващо. Всички оръжия ще бъдат автентични, информира за infopleven Мануш Христов, ръководител на Национално дружество „Традиция”. Той е автор на сценария на възстановката, който се опира на книгите на Яна Язова и Николай Хайтов за Апостола. „Публиката ще види реалното поведение на Левски пред съда. Апостола е разигравал наивно поведение, за да успее да прикрие това, което знае”, коментира Христов.

Той добави, че няма да бъде спестен и един малко известен мотив, с който е осъден на смърт Левски – убийството на дете, което той неволно извършва. „В изповедта си Апостола споделя, че най-много му тежи именно това неволно убийство на детето слугинче, което извършва”, добави Христов.

Възстановката ще продължи около един час.

DSCN6331

Прочетете също:

Образователни игри и творчески занимания за децата в РИМ – Плевен

 Регионален исторически музей – Плевен  и тази година ще организира  инициативата „Лято в музея”, която ...