Акценти
Начало / Здравеопазване / Кърлежите – опасни и неканени гости

Кърлежите – опасни и неканени гости

Със затоплянето на времето и желанието на човек да прекарва повече време на открито в разходки се увеличава. Естествено, предпочитани са местата с повече зеленина – както дървета, така и треви. Не забравяйте, обаче, за опасността, която дебне – малките кърлежи, които могат да са преносители на редица болести.

От днес започнаха и мероприятията по обработка на тревните площи в централната част на Плевен със специални препарати против тези паразити. Навсякъде, където е имало дезакаризация, са сложени и съответните информационни табели, на които трябва да обърнем внимание. Независимо с какъв точно препарат е пръскано, карантинният срок, който трябва да се спазва след това, е 24 часа. Това означава, че където видите такава табела, не бива да пускате домашния си любимец на тича на воля, ако сте с малко дете, по-добре го дръжте по-далече от тревните площи. В случай, че малчуганите изпуснат играчка или друга вещ на земята, преди да им я дадете трябва хубаво да я измиете със сапун и топла вода.

Специалистите съветват и след разходка да преглеждате внимателно дрехите и откритите части на тялото за евентуално наличие на кърлежи. Предпочитани от тях места за впиване са краката, слабините, подмишниците, но малките паразити могат да се забият и на далеч по-опасни места. Основните болести, пренасяни от кърлежите, са лаймска болест, марсилска треска и кримска хеморагична треска. Освен чрез ухапване, човек може да се зарази и при размачкване на паразита, например при почистване на домашното куче. За да се пренесе заразата, кърлежът трябва да е смукал кръв поне 24 до 48 часа преди да е забелязан, затова е много важно той да се извади веднага. Но не го правете в домашни условия, най-добре е да потърсите лекарска помощ.

Прочетете също:

Десетдневка на безплатни прегледи за деца в плевенска болница

Безплатни прегледи и консултации за най-малките пациенти обявяват от новооткритата клиника за майчино и детско ...