Акценти
Начало / Икономика / Корейци искат да отглеждат гъби в бившето поделение в Телиш

Корейци искат да отглеждат гъби в бившето поделение в Телиш

корейски бизнесмени среща в Плевен

Областният управител на Плевенска област Илиян Йончев се срещна с изпълнителния директор на „Азия Инвест” ЕООД г-н Чой Бьонг Хо. Фирмата има намерение да инвестира в изграждането на завод за отглеждане на гъби на територията на бившето военно поделение в село Телиш, информираха от пресцентъра на Областна администрация.

На срещата областният управител е подчертал, че заедно с Национална компания „Индустриални зони” съдействат за реализирането на проекта. Областният управител е уверил, че ще изпрати писма за подкрепа до различните институции и ще разговаря с кмета на община Червен бряг и Агенция „Пътна инфраструктура” за подобряване на инфраструктурата до бившето военно поделение.

От своя страна бъдещите инвеститори са уверили, че усилено се работи по подготовката на всички нужни документи. Корейците вече били вложили повече от 1 милион евро за купуване на машини, като първите контейнери вече са доставени. Проектът предвижда първоначално да се произвеждат 6300 тона гъби на година. Те ще растат на специални дървесни трупи и накрая ще се поставяни в специални бутилки. В производството ще бъдат инвестирани 85 милиона лева за 5 години. Очаква се да бъдат наети 1350 човека. В тази връзка на срещата присъства и директорът на Бюрото по труда в Плевен Бойко Тодоров.

„Азия Инвест” ЕООД има подготвен и втори проект, който ще се реализира в Телиш. Той предвижда предоставяне на местни стопани да отглеждат малки пилите, като получават необходимата храна за тях. Фирмата ще изкупува обратно вече отгледаните био-кокошки. Социалната мрежа от ферми ще се реализира пилотно в нашата страна.

Прочетете също:

Над 5 млн. лева постъпления очаква Община Плевен от управлението на общинските имоти през 2023 г.

С 30 гласа „за“, 8 „въздържал се“, против – няма, Общинският съвет на Плевен прие ...