Акценти
Начало / Общество / Комисия предлага да бъде изграден мемориал на загиналите от Девета пехотна плевенска дивизия в Дойран
Така е изглеждал паметника на полк. Каварналиев при посещението на групата от Плевен през миналата година

Комисия предлага да бъде изграден мемориал на загиналите от Девета пехотна плевенска дивизия в Дойран

паметник Каварналиев
Разрушеният паметник на полковник Костадин Каварналиев край Дойран

Общинският съвет в Плевен да поиска чрез Министерството на външните работи да се извършат необходимите действия за сключване на споразумение с Община Дойран, Македония за изграждане на мемориал на загиналите герои от Девета пехотна плевенска дивизия в битката при Дойран по време на Първата световна война. Това е едно от предложенията, с които излиза специално съставената от местния парламент комисия, чиято задача беше да посети община Дойран, да издири  гробовете на загиналите от Девета пехотна дивизия и да оцени състоянието им, за да бъде решено какви средства са необходими за възстановяването им. Работната група беше водена от председателя на старейшините Дарин Ангелов, в състава й са включени още проф. Константин Мутафчиев, Красимир Атанасов от ЗС „Александър Стамболийски“,  военният лекар Красимир Трифонов и експертът от Регионалния инспекторат по образованието Цветомира Добрева.

След посещението си в община Дойран комисията излезе с подробен доклад, от който става ясно, че не са положени достатъчно грижи за съхранението на полковите военни гробища на загиналите от Девета пехотна плевенска дивизия в боевете за отбраната на дойранската позиция през 1916-1918 г. Както не са правени и опити за връзка с македонската страна за издирване, възстановяване и поддържане на гробищата и паметниците на Девета пехотна дивизия.

При посещението си плевенската група, със  съдействието на кмета на Община Дойран  и местни жители са открили мястото на разрушения паметник на полковник Костадин Каварналиев, командир на Трета бригада по време на Балканската война. По заповед на генерал-майор Иван Вазов през 1916 г. на лобното място на полк. Каварналиев плевенчани издигат паметник. Той се намира на възвишение на около 4 км от Дойран, но е разрушен. Според заключението на комисията е използван взрив за разрушаването на пеметника.  Около този паметник по-късно са били изкопани и гробовете на загиналите в боевете плевенчани. По-късно те са били разровени от вандали и надгробните плочи и кръстове са унищожени.

паметник каварналиев архив

Групата, водена от Дарин Ангелов, е опитала да открие и гробището на полевата болница, която е била разположена край село Фурка. В това гробище са погребани починалите от раните си плевенски герои. Мястото обаче било непроходимо и недостъпно. Останали са непроверени и местностите около височините  Дъб и Кала тепе, където са погребани героите от 33 и 34 пехотен полк на Девета пехотна дивизия.

гробище полева болница
Вероятното място на военно гробище на Полевата болница на 9-та пехотна дивизя

В доклада на комисията е записано, че се предлага Общинският съвет в Плевен да поиска от Министерството на отбраната информация за местата на войнишките гробове и паметници в Дойран, а също да поиска от Регионалния музей в Плевен подробна информация за Девата пехотна плевенска дивизия, както и имената на загиналите и от кои населени места са.

Ще разчитаме изключително много на съдействие от кметовете, за да ни предоставят справка за загиналите от техните населени места и имената на живите им наследници, обясни полк. Красимир Атанасов, по чиято идея беше сформирана комисията.

Сега предстои Общинският съвет да възложи на фирмите „Паркстрой” и „Инжстрой” да изработят проект на мемориални плочи и за възстановяването на паметника на полк. Каварналиев.

Общо 2 395 са убитите край Дойран по време на Първата световна война български войници и офицери.

Снимки: Работна група от ОбС – Плевен

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...