Акценти
Начало / Общество / Кметът заряза лозята на най-старото земеделско училище – Гимназията по лозарство и винарство в Плевен

Кметът заряза лозята на най-старото земеделско училище – Гимназията по лозарство и винарство в Плевен

Нашият край е благословен с хубава и плодородна земя, но най-вече е благословен с трудолюбиви и гостоприемни стопани. С тези думи кметът на Плевен проф. Димитър Стойков заряза лозята на най-старото земеделско училище в страната, чийто наследник е Професионалната гимназия по лозарство и винарство в Плевен. Той поздрави преподавателите и учениците  от гимназия с хубавия български празник Трифон Зарезан, пожела на тях и на всички стопани успешна и плодородна година и според традицията поля с вино зарязаната лоза, за да е изобилна реколтата.

Ние се гордеем, че нашата гимназия е първото национално земеделско училище, създадено с мъдростта на плевенските ръководители в далечната 1890 г., припомни директорката на гимназията Бисерка Илиева. Тя подчерта, че за 123-ти път училището отбелязва един от най-тачените български празници – Трифон Зарезан, който е израз на почитта към земята и труда. В този ден българският стопанин отправя молба за берекет, но към земята трябва да се тръгва не само с молитва, а и с желание да покажем и приложим всичко, което сме научили в училище, каза Бисерка Илиева, обръщайки се към момчетата и момичетата, които са избрали да завършат средното си образование в Професионалната гимназия по лозарство и винарство.

В този празничен ден Бисерка Илиева връчи свидетелство за дарение на Венцислав Славков, който през миналата година е направил щедро дарение на гимназията. Жестът не е случаен, тъй като неговият баща е положил основите на сградата, в която се помещава днес гимназията и в продължение на 22 години е бил директор на училището.

По традиция празникът на Св. Трифон Зарезан в Професионалната гимназия по лозарство продължи с избиране на нов Цар на лозята и негови подгласници, които на коне поведоха шествието до училищните лозя.

Гости на празника бяха още председателят на Общински съвет Плевен – Дарин Ангелов, Петя  Василева – зам.-председател на ОбС, ректорът на Аграрния университет в Пловдив  – проф. Греков.

Всички те зарязаха лозите и пожелаха изобилна и спорна година.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...