Начало / Здравеопазване / Кметът е разпоредил проверка за качеството на храната в детските градини в Плевен

Кметът е разпоредил проверка за качеството на храната в детските градини в Плевен

Служители на Община Плевен започват проверки за качеството на доставяната храна в детските градини. Това съобщи кметът Георг Спартански  на редовната оперативка с шефове на отдели в общината. С проверките е натоварен зам.-кметът Стефан Милев. Те са заради зачестилите сигнали от родители, че в градините се предлага храна с изтекъл срок на годност.

Кметът Спартански информира, че вече е провел работна среща с директори на детски заведения в Плевен във връзка със сигнали за доставки на некачествени храни в детските градини – замразено месо, прораснали картофи и лук. Майки са изпращали снимки на десерти с изтекъл срок на годност, което е видно от етикетите им. На срещата кметът е предупредил всички директорки за сериозността на въпроса, тъй като се отнася  до живота и здравето на децата. Не може директорките да оставят тази грижа на домакинки и леличките от градините, възмути се той, като отправи критика и към честите отсъствия на директорите на детски заведения за участие в различни семинари.

„Ако утре стане нещо, първият, който ще изгори по веригата, е именно директорката. Но това  не е важно, когато става впрос за здравето на нашите деца. Проблемът ще се задълбочава със затоплянето на времето”, предупреди кметът. С черен хумор той описа така ситацията, че картофите са прорасли и са се разлистили, че са „готови да ги ръсиш за колорадски бръмбър или да ти се доще да си направиш селфи с тя“.

Но пълно сериозно той коментира, че му е ясно „каква е врътката”. „ Докарват доставчиците едни продукти, които фактурират на пълната им стойност, а в действителност продуктът е купен на половин цена, заради изтичащия му срок на годност. Разликата някой с някого си разделя. Ама това не може да става, когато се отнася за децата ни”, заяви Спартански.

По думите му това се случвало, защото директорите са заплашени децата да останат без храна за деня. По-добре да са гладни един ден, за да стане скандал и нечии глави по веригата да „хвръкнат” или да дойдат майки и да легнат пред Общината, за да искат проверка в N-скта градина, заяви кметът. На срещата той категорично е заявил позицията си, за да е ясно на всички, че компромис със здравето на децата няма да бъде правен.

Прочетете също:

Община Плевен проверява сигнал за неприятна миризма в жк „Сторгозия“

Служителите на отдел „Екология“ при Община Плевен извършват проверка по сигнал за неприятна миризма, подаден ...