Акценти
Начало / Икономика / КЗК санкционира „Звезда” АД за нарушаване на конкуренцията на пазара на олио

КЗК санкционира „Звезда” АД за нарушаване на конкуренцията на пазара на олио

Комисията за защита на конкуренцията е установила, че „Звезда“ АД и „КООП Търговия и туризъм“ АД са извършили забранено от Закона за защита на конкуренцията споразумение, което по своята цел „предотвратява, ограничава или нарушава конкуренцията на пазара на бутилирано слънчогледово олио за крайно потребление на националната територия, посредством определяне на фиксирани и минимални цени за препродажба на рафинирано слънчогледово олио”.

От КЗК са наложили имуществена санкция в размер на  85 673 лв. на  „Звезда“ АД  и санкция от  76 154 лв. на„КООП – Търговия и туризъм“ АД за извършените нарушения.

Производството е образувано във връзка с установени клаузи в  дистрибуторски договори, които  предвиждат задължение за дистрибутора при продажбата на договорните стоки да се съобразява с ценовата политика на „Звезда“ и конкретно с препоръчителните цени, определени в ценовата листа. Освен това, дистрибуторът няма право да продава на трети лица стоките под размера на официално обявената ценова политика на „Звезда“ АД, се казва още в съобщението от КЗК.

По този начин дистрибуторът е лишен от свободата да определя сам пазарното си поведение и ценовата си политика. Залагането на фиксирани и минимални препродажни цени на бутилираното слънчогледово олио лишава дистрибутора от възможността да намали цените като реакция от ценовия конкурентен натиск и води до поддържане на по-високи цени за крайните клиенти и поддържане на високи цени за продуктите от определена марка, е заключението на КЗК.

Прочетете също:

Над 5 млн. лева постъпления очаква Община Плевен от управлението на общинските имоти през 2023 г.

С 30 гласа „за“, 8 „въздържал се“, против – няма, Общинският съвет на Плевен прие ...