Акценти
Начало / Образование / Как да се движат безопасно научиха малчуганите от НУ „Христо Ботев”

Как да се движат безопасно научиха малчуганите от НУ „Христо Ботев”

Как да пресичат безопасно на пешеходна пътека и на светофар, как да управляват велосипед безаварийно, на колко години най-рано могат да се возят на предната седалка научиха възпитаниците на НУ „Христо Ботев” в Плевен. Това стана по време на организираната по повод втората Глобална седмица на пътната безопасност инициатива под мотото „Безопасно лято”. Инициативата е на директора на училището Цветелин Горанов и гл. инспектор Йордан Дундаков – началник сектор КАТ Пътна полиция към ОД на МВР Плевен.

След броени дни най-малките ученици излизат във ваканция – време, голяма част от което ще прекарат във весели игри или при баба и дядо на село или около блоковете и на детските площадки в Плевен. Затова и именно темата за безопасното лято беше водеща в изнесената от гл. инспектор Дундаков беседа. Той отговори и на многобройните въпроси на децата на каква възраст ще се возят без детско столче и на предната седалка, как се санкционират нарушители, които не спират на пешеходна пътека, кое е най-вълнуващото в професията на полицая, как работи системата за видеоконтрол на скоростта, дрегер-апаратите и оповестителните полицейски честоти и др. Пътни полицаи с патрулен автомобил пък запознаха най-малките и припомниха на по-големите правилата за безопасно движение – пресичане на светофарна уредба или на пешеходна пътека.

Втората глобална седмица в Начално училище „Христо Ботев” ще продължи с темите за пътните знаци и места за безопасно пресичане и за пресичане на нерегулирано кръстовище в часа на класа. Идеята на ръководството и педагогическия екип е да се изгради безопасно поведение. Това се постига с включването на децата в ситуации, в които те се учат да разбират, прилагат, оценяват и управляват практически умения, необходими им в съвременната пътна обстановка. Знанията за безопасност на  движението са начин да се съхрани живота на децата, са категорични както от ръководството на училището, така и от Пътна полиция.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...