Акценти
Начало / Любопитно / Как да обиколим Европа за две седмици с автомобил предлага учен

Как да обиколим Европа за две седмици с автомобил предлага учен

Несъмнено мнозина ще се възползват от празничните дни, за да поемат на пътешествие. Ако все още не сте го направили, предлагаме един вариант за двуседмична обиколка на Европа с автомобил. Маршрутът е дело на специалиста по компютърни науки и популярен блогър Ранди Олсън, който успя да отговори на въпроса „Колко забележителности могат да се посетят за две седмици, шофирайки из Европа?”.Според Олсън отговорът на този въпрос е точно 45. До този извод той е стигнал, базирайки се на математически алгоритми и Google Maps. В неговия маршрут посоките на движение са така заложени, че движението на зиг-заг или в обратна посока да бъде сведено до минимум. Маршрутът е с дължина от 26 211 km и може да се покрие за 14 дни шофиране, разказват от geograf.bg.
Обектите по маршрута са базирани на класацията „50 места в Европа, които трябва да посетите през живота си“ на популярния сайт Bussiness insider. Сред тях са едни от най-забележителните туристически обекти на Европа като Стоунхендж и Сикстинската капела. От тях само 45 попадат в маршрута, защото другите пет не са достъпни с кола. България също е включена в двуседмичната обиколка на Европа.
Има една важна подробност – в изчисленията на самия Олсън липсват няколко важни подробности. Той не е предвидил време за спане, хранене и посещение на обектите, а само минимални паузи за почивка. Самият учен споделя, че двуседмичният маршрут трябва да се осъществява в рамките на поне два месеца, за да може да се опознаят в действителност интересните места в него.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...