Акценти
Начало / Общество / Историята на видни плевенски родове оживя, представена атрактивно в пет туристически тура

Историята на видни плевенски родове оживя, представена атрактивно в пет туристически тура

Плевен, въпреки модерното строителство, все още пази  сгради – архитектурни шедьоври, които са сътворени след Освобождението със средства на фабриканти, адвокати, лекари, музиканти, учители.  Малцина обаче знаят историята на тези сгради, които красят старата главна улица на Плевен, а някои от тях се издигат в цялата си красота на самия централен площад на града.

Фондация „Съвременна плевенска медия”  събра в пет тура паметта за знатните плевенски родове, оставили след себе си красиви сгради.  За финансиране на начинанието си фондацията кандидатства с  проект и печели финансиране от най-голямата социално отговорна инициатива на Лидл България – „Ти и Lidl за по-добър живот“, разказа днес на пресконференция Иванка Ватева, представител на фондацията.  От цялата страна са одобрени общо 31 проекта, като от община Плевен са общо три. Всеки от одобрените проекти е преминал през няколко етапа на оценяване – оценка по административен критерий, оценка от експертно жури и оценка от служителите на Лидл България, като идеята е да се създава продукт от общността за общността, подчерта Иванка Ватева.

Проектът „Историята на Плевен оживява. Памет за знатните плевенски родове и красиви стари сгради” обхваща период от Освобождението до 1944 г. когато историята на Плевен се е обогатявала и облагородявана.  Той запознава младите хора с големите постижения на известни плевенчани. Повечето от тях са тръгнали „от нулата”, но с труд и упорство са постигнали много и в наследство са оставили сгради с красива архитектура.

В продължение на няколко месеца от фондацията обработват голяма по обем информация за старите плевенски родове. В резултат тя е събрана в пет богато илюстровани книжки, тематично разделени на дарители, строители, политици, меценати, търговци.

Това са и пет разработени маршрута, по които са организирани ученически турове, обясни Ватева. В тях се включват ученици от НУ „Хр. Ботев”, СУ „Иван Вазов”, Прогимназия „Цветан Спасов”, НУ „Единство”, НУ „Патриарх Евтимий”, НУИ „Панайот Пипков” и други. Като екскурзоводи  се включват и ученици от Гимназията по туризъм в Плевен.

„Досега не е имало такъв проект и сме благодарни, че бяхме поканени да се включим в него”, сподели директорът на гимназията Малинка Маринова. За туровете учениците са се подготвяли специално, като са разучавали маршрутите и така са били готови да отговарят и на въпроси извън информацията в книжките. Групите, пред които е имало специално изработени знаменца, са предизвиквали голям интерес сред минувачите, което ражда нова идея – да се разработят маршрути за възрастни.

„Желаем туризмът в Плевен да тръгне в правилната посока и да бъде развит. По проекта са разработени много добри материали. Хартиеният носител остава важен. Затова трябва много да се работи с рекламните материали за Плевен. Поздравления към фондацията за този хубав проект”, каза още Малинка Маринова.

На 24 октомври проектът ще бъде презентиран пред Консултативния съвет по туризъм и от фондация „Съвременна плевенска медия” се надяват, че той ще бъде приет от Общината, разширен и доразвит. Имаме идея да се дигитализират тези маршрути, но за това ще е необходимо съдействието на Общината, каза Иванка Ватева.

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...