Акценти
Начало / Общество / Искове за над 30 000 лева срещу Общината заради изкривени джанти в дупки по улиците

Искове за над 30 000 лева срещу Общината заради изкривени джанти в дупки по улиците

30 дела със заявени искове за повече от 30 000 лева са заведени срещу Общината през последните две години заради щети върху автомобилите, причинени от дупки по улиците. В 90 на сто от случаите делата са спечелени от застрахователните компании, които обичайно водят делата. Това съобщи кметът проф. Димитър Стойков и допълни, че само по две дела съдът е постановил в полза на Общината, но по едно от тях в момента върви обжалване.

„Тъй като делата се завеждат година и повече, след като е станал пътния инцидент, ние нямаме никаква възможност за собствена проверка по случая”, обясни проф. Стойков. Затова от Общината предприемат мерки за ограничаване на неоснователни искове. Вече е проведен разговор с ръководството на КАТ да уведомяват местната управа за пътни произшествия, станали заради дупки по улиците. А лицензиран технически експерт, който Общината смята да наеме, ще прави оглед на място, за да прецени възможно ли е съответната дупка да е причина за посочената щета. Общинското ръководство ще изпрати писма до застрахователните компании с молба също да информират своевременно, когато при тях постъпи искане за обезщетение заради нанесена щета от неравности по пътя.

За ограничаване на инцидентите заради дупки по уличната настилка, от местната управа ще поставят предупредителна маркировка, докато неравностите бъдат отстранени.

Кметът предупреди, че от КАТ започват редовни проверки за паркирани автомобили по велоалеите, тъй като има сигнали от граждани, че в почивните дни е трудно тези алеи да се ползват по предназначение. Екипи на Пътна полиция ще проверяват в събота и неделя и ще санкционират водачите, които ползват велоалеите за паркиране.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...