Начало / Здравеопазване / Информационна кампания и безплатни изследвания на кръвно налягане днес в Плевен

Информационна кампания и безплатни изследвания на кръвно налягане днес в Плевен

Информационна кампания и безплатни изследвания на кръвно налягане, ще бъдат проведени днес Плевен по повод Световния ден на инсулта.

Инициативата е част от националната информационна кампания, свързана с повишаване на вниманието към сърдечносъдовите заболявания и конкретно на мозъчен инсулт .

Тя преминава под надслов „ Каква е твоята причина да предотвратиш инсулта?” и се организира от Първа Кардиологична клиника към УМБАЛ „ Д-р Г. Странски“ с ръководител проф. Снежана Тишева и Фондация „ Национална мрежа сърце за сърце“, съвместно с Асоциацията на студентите медици в България в гр. Плевен, „Мизия 96“ АД , „Мони- МСД-М“ ЕАД, община Плевен и Microlife България.

На 29 октомври работещите в двата най-големи шивашки завода в Плевен : „Мизия 96“ АД  и „Мони- МСД-М“ ЕАД, ще получат достъп до безплатен профилактичен скрининг с измерване на кръвно налягане с технология AFIB, която регистрира предсърдно мъждене и измерване на рискови фактори за метаболитен синдром. Ще бъдат раздавани и информационни материали за превенция от сърдечносъдови заболявания.

България е на едно от първите места в Европа по брой на смъртните случаи, причинени от мозъчен удар (инсулт). Последните данни, публикувани през 2017 година, показват, че у нас пациентът с инсулт има значително лоши шансове да оцелее. Като пример може да се приложи статистика, която сравнява данни от 2015 година: в Германия от исхемичен инсулт са починали 38 на 100 000 души, а в България 154 на 100 000 души.

Кампанията, организирана днес в Плевен ще отбележи Световния ден на инсулта с основен призив към всички да се замислят каква е тяхната причина да предотвратят инсулта. Докато за мнозина животът след инсулт вече не е същият, с правилната превенция и информация, живот без инсулт е възможен.

Прочетете също:

Прокуратурата в  Плевен ръководи разследване за убийство на жена от съпруга ѝ

Окръжна прокуратура – Плевен ръководи разследването по досъдебно производство за убийството на Д.М. на 42 ...