Начало / Култура / Изложба с лични вещи на четирима борци за Освобождението откриха в къщата музей „Цар Освободител Александър ІІ”

Изложба с лични вещи на четирима борци за Освобождението откриха в къщата музей „Цар Освободител Александър ІІ”

IMG_7567изложба реликви

Лични вещи на четирима революционери и борци за национално освобождение – Христо Иванов-Големия, Васил Йонков- Гложенеца, Иван Драсов и Марин Поплуканов са подредени в откритата днес изложба в къщата музей „Цар Освободител Александър ІІ” в Плевен. Изложбата включва  експонати от Регионален исторически музей – Ловеч и Музей на народните художествени занаяти и приложните изкуства – Троян.

IMG_7576изложба откриване

Тя беше открита от директора на Военноисторическите музеи доц. Милко Аспарухов, който отбеляза, че това е поредната изложба по проекта „Уникални реликви от Българското възраждане” – дългогодишен експозиционен проект, който представя на гражданите на Плевен и специално на младите хора, част от богатото културно-историческо наследство от епохата на Българското възраждане и националноосвободителните борби на българския народ. Изложбите по този проект представят уникални експонати – лични вещи и оръжие на дейци на Българското национално възраждане и Априлското въстание.

„Българското Възраждане завинаги ще остане светла страница в историята ни, ключов момент в процеса на възстановяване на националното ни съзнание и идентичност в борбата за свобода и суверенитет. Именно през Възраждането българският народ успя да запали отново искрата на националния дух и поведе дълга и тежка борба за свободен живот и човешко щастие. Връх в тази борба за Освобождение е Априлското въстание от 1876 г”, изтъкна доц. Милко Аспарухов.

IMG_7571изложба реликви

Той подробно представи експонатите в изложбата, сред които е сабя на Христо Иванов-Големия,  предан съратник и приятел на Васил Левски. Христо Иванов е роден в с.Къкрина, Ловешко през 1838 г., участник и в двете български легии в Белград, войвода на чета по време на Новоселското въстание и Руско-турската освободителна война 1877/78 г. След Освобождението се връща към книговезството като отваря в Търново и малка печатница. Умира през 1898 г. Представената в изложбата негова сабя с кания, тип драгунска, произведена в Русия, е откупена от неговата дъщеря Свобода Иванова Войводова.

Представен е още пистолет на Васил Йонков- Гложенеца, участник в двете български легии в Белград, съратник на Левски, заточеник в Мала Азия, участник в Българското опълчение по време на Руско-турската освободителна война 1877/78 г. След Освобождението е кмет на с.Гложене и член на Окръжната постоянна комисия в Ловеч. Умира през 1889 г. В изложбата е експониран негов револвер система „Смит и Уесън“, произведен в Русия по американски образец от 1869 г. Подарен  е през 1970 г. от неговия внук д-р Васил Василев от Търговище.

Показаните ордени и възпоменателни медали са на Иван Драсов, който е активен участник в борбата за създаване на независима Българска църква. Близък съратник и доверено лице на Левски. Секретар на Ловчанския комитет и Българския революционен комитет в Букурещ. Първи кмет на Ловеч след Освобождението. Ордените и медалите са подарени  през 1969 г. от неговата дъщеря Мара Панчева от Варна.

IMG_7569изложба реликви

Изложбата представя писмо от 12 октомври 1872 г. на председателя на Ловешкия комитет Марин Поплуканов до председателя на Етрополския комитет Тодор Пеев, подарено през 1979 г. от Тодор Стефанов от Етрополе. Експонирана е и чернова на „Памятникът на свещеннодиакона Игнатя Лъвский“, писана от свещеноиконом Кръстю Никифоров през ноември 1879 г. в Ловеч. Подарена през 2014 г. от архитект д-р Петко Еврев от София.

Музеят на народните художествени занаяти и приложни изкуства Троян гостува с оригинален къс от знамето на Троянския революционен комитет 1875 г. То е едно от малкото знамена, извезано от мъж, на което е поставена годината 1875. Изрязаният оригинален къс от знамето се съхранява дълги години в семейството на Марко Марковски, човекът, който го е ушил, а до музея достига като дарение от неговата племенницата.

Сред първите посетители на изложбата бяха зам.-областният управител Красимир Иванов и зам.-кметът Стефан Петков. Тя ще бъде открита  за посетители до  17 март 2015 г.

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...