Акценти
Начало / Култура / Изложба на икони показват в Плевен студенти от богословския факултет на ВТУ „Св.св Кирил и Методий”

Изложба на икони показват в Плевен студенти от богословския факултет на ВТУ „Св.св Кирил и Методий”

Икони, стенописни проекти, дърворезба и мозайка включва изложбата на студентите от Православния богословски факултет на ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий”, която беше открита в Художествена галерия „Илия Бешков” в Плевен.  Показаните творби са една голяма част от изложбата, която през октомври миналата година студентите са подредили във Велико Търново по повод 20 години от създаването на специалността, обясни при представянето Евгени Николов, преподавател по стенопис във Великотърновския университет.

Специалността е съвременно продължение на Търновската художествена школа, като идеята ни е да подготвим нашите студенти за цялостно интериорно оформление на църковния храм, обясни Николов. Той подчерта, че специфичното при подготовката на студентите е паралелното изучаване  на изобразителните и теоложките дисциплини, което помага за оформянето им  като специалисти в църковното изкуство. По думите му преди кризата в България е имало бум в строителството на православни храмове, но за съжаление при някои се забелязва недопустимо отклонение от канона както в архитектурата, така и в интериорното им оформление. Затова ние учим нашите студенти да познават много добре канона в иконописта и на тази база да създават нови творби в традиционната стилистика, която може да търпи промени, но канонично нещата не се променят, каза още преподавателят.

Откритата точно на Благовещение изложба със сигурност ще донесе много топлина и светлина в душата на всеки, който отдели време и отиде да я види. Това, което внушават показаните творби, е, че църковното изкуство, съхранило през вековете култура и традиция, продължава да се развива на професионална основа в богословския факултет на университета в Търново.

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...