Начало / Култура / Изложба „Графикатури“ на Иван Газдов откриха днес в Плевен

Изложба „Графикатури“ на Иван Газдов откриха днес в Плевен

В плевенската Художествена галерия „Илия Бешков“ днес беше открита изложба „Графикатури“ на акад. Иван Газдов. Невероятната колекция от произведения авторът е дарил на Специализиран музей – Трявна, с която тревненци за втори път гостуват пред плевенска публика.

На посетилите изложбата бяха предадени благодарности от твореца, тъй като акад. Иван Газдов не успя да присъства лично на откриването. Изложбата представи д-р Петко Петков, който е автор на книгата за акад. Газдов „Черно сияние“ и негов изследовател. Д-р Петков сподели интересни факти, свързани с професионалния живот на твореца. Описа го като един модерен автор, чиято работа е много задълбочена и сериозна. „Формалните характеристики са издигнати до съвършенство, той никога не прави случайни неща. Композиционно е перфектен“, каза още Петков.

изложба Иван Газдов 6

Акад. Иван Газдов създава свой собствен стил ГРАФИКАТУРА®, регистрирана марка в Европа. Д-р Петко Петков сподели още, че за Газдов хуморът е много важен. „В творчеството му има много ирония, а иронията е сърцевината на съвременното изкуство“. Той е открил повече от 50 самостоятелни изложби у нас и в чужбина. Творчеството му е оценено в цял свят, като той притежава 34 награди, от които 14 международни, припомни още Петков.

изложба Иван Газдов 2

Официален гост на проявата бе началникът на отдел „Култура“ в Община Плевен Стефка Григорова. На събитието присъстваха и представители на други културни институции, както и ценители на изкуството. Всички те имаха възможността да се насладят на експозицията.

Текст: Елена Кирчева

Следваща Предишна
изложба Иван Газдов 5
изложба Иван Газдов
изложба Иван Газдов 4

изложба Иван Газдов 1
Следваща Предишна

Прочетете също:

Прокуратурата в  Плевен ръководи разследване за убийство на жена от съпруга ѝ

Окръжна прокуратура – Плевен ръководи разследването по досъдебно производство за убийството на Д.М. на 42 ...