Акценти
Начало / Култура / Иглика Нинова и нейните истории за разказване

Иглика Нинова и нейните истории за разказване

Сладкодумно  и искрено Иглика Нинова, авторка на книгата „Отворете вратата…Вратата!” представи пред публика творението си, вдъхновено от една детска мечта.

Всичко започнало от обявен конкурс за мечта на всички времена. Условието било всяка мечта да остави върху дъската на времето мотивираща история в своя подкрепа. „Върху дъската на времето написах, че когато бях малко момиче чух няколко думи, които се запечатаха трайно в съзнанието ми. Изрече ги гост в предаването „Събеседник по желание” по „Всяка неделя”. Гостът разказа, че, когато бил малък, в неговия дом всяка неделя идвал човек, който разказвал някаква история на семейството му. Наричал  го неделния човек. С годините е избледняло името на госта. Не съм запомнила и лицето му. Но съм запомнила последното, което той изрече, че никога няма да бъде неделен човек, защото няма какво да разказва и няма на кого да го разказва. В онези мои крехки детски години чутото достигна до съзнанието ми като несравнима житейска трагедия. И тогава се появи мечтата ми. Никога, ама никога да не допусна това. Дадох си дума и аз да бъда като неделния човек. И вече е днес. Един типично мартенски ден в зората на пролетта, когато ще празнувам половин век живот. И ето ме тук, в този 150-годишен дом на писаното слово. Казвам се Иглика Нинова и имам истории за разказване.”

Така започна представянето на книгата си авторката снощи в читалище „Съгласие“. Последва сладкодумният й разказ за детството й в Силистра в семейството на лекар и акушерка. Пропуснатата възможност да стане балерина в школата на читалище „Съгласие”, което я отвежда на най-високото стъпало на почетната стълбичка, като шампион на България по спортна акробатика в женска тройка. Следват нови амбиции, нови върхове – професионални и лични. За да стигне до официалните почивни недели в Кралство Белия, където се озовава за три години със съпруга си – първи секретар в делегацията на НАТО. В неделните дни, отредени за почивка и развлечения, тя започва  да пише – със спомена за човека с неделните истории и дадената детска дума.

Събраните в книгата разкази са писани последните четири години. В тях Иглика Нинова по деликатен начин поставя теми, свързани с род и родина, със семейство, любов, мир и достойнство. Книгата е нейният протест срещу дигитализацията на отношенията, от което най-сериозно наранена е детската душа. Затова и многоточията, въздишките са много в книгата, заради ощетената детска душа. „На онези, които твърдят, че нашето време е минало, да му мислят младите, искам да кажа – нямаме право да вдигаме белия байрак, защото ние, възрастните сме тези, които с действие или бездействие определят какъв ще е утрешният ден за идните поколения. Те имат нужда от нашата опора, грижа и надежда за по-спокойно утре”, призовава Иглика Нинова.

В нейния увлекателен разказ помощници бяха ученици от ДФСГ „Интелект”. Допълнителен заряд на вечерта внесе с изпълнението си солистката на ВГ „Арлекино”  Марги Крумова.

Книгата „Отворете вратата…Вратата!” на Иглика Нинова е издадена от „Северно ехо” – Плевен.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...