Начало / Култура / За участие в Международните хорови празници „Добри Войников” се подготвя хор „Звъника”

За участие в Международните хорови празници „Добри Войников” се подготвя хор „Звъника”

IMG_5379хор "Звъника"

Детски хор „Звъника” при Центъра за работа с деца в Плевен е получил покана за участие в 23-то издание на  Международните детско-юношески хорови празници „Добри Войников”, които ще се проведат от 2 до 5 април в  Шумен. Това научи ИнфоПлевен от диригента на хор „Звъника” – Ваня Делийска.

„Радвам се, че такава хубава традиция се съхранява вече толкова години, фестивалът прерасна в международен и за нас е голямо признание, че сме поканени за втори път да участваме в този престижен форум”, сподели Ваня Делийска.

Плевенският хор ще участва във втория  фестивален ден – 3 април. По регламент участниците подготвят химна на фестивала „На Добри Войников“ от Александър Танев и „Родна песен“ от Добри Христов за общо изпълнение всяка фестивална вечер и по време на гала концерта. „С децата вече решихме, че песента „На Добри Войников” може да остане в репертоара ни и да я изпълняваме в Деня на народните будители, защото Добри Войников е достоен за това”, каза Ваня Делийска.

„Звъника” подготвя и една усмивка към участниците, като извън фестивалната програма ще представи песента, създадена специално за 30-годишнината на хора. По този начин ще споделим и с шуменската публика, радостта от посрещането на този достоен юбилей, обясни идеята ръководителката на хора.

Специални гости за откриването на фестивала ще бъдат звездите от детската Евровизия – Крисия и братята Хасан и Ибрахим, които ще поздравят всички участници. Очаква се министърът на образованието да присъства в един от фестивалните дни.

Международните детско-юношески хорови празници „Добри Войников” се провеждат всяка нечетна година  от 1971 година. През 44-годишната  история на фестивала в него са участвали едни от най-добрите детско-юношески хорове от страната, както и състави от  Япония, Белгия, Италия, Чехия, Унгария, Полша, Русия, Гърция, Румъния, Македония, Словакия и Норвегия.

Фестивалът се ръководи от Организационен комитет, начело с водещите институции в областта на културата, просветата, хоровото изкуство и шуменската общественост: Министерство на културата, Министерство на образованието, младежта  и науката, Български хоров съюз, Балкански хоров форум, Община Шумен, Общински детски комплекс. Празниците се провеждат под патронажа на кмета на град Шумен Красимир Костов.

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...