Начало / Общество / За резултатно икономическо сътрудничество между България и Корея са насочени усилията на посланика на Република Корея

За резултатно икономическо сътрудничество между България и Корея са насочени усилията на посланика на Република Корея

Проектите с европейско финансиране и инвестиционните намерения за Втория  програмен период 2014-2020 год. на Община Плевен са били акцент на официалните разговори между посланика на Р Корея НП Шин Мен-хо и търговския аташе на мисията г-н Синхак Канг и ръководството на Община Плевен в лицето на и.д. кмет Алексей Зелов и зам.-кмета Стефан Петков, информираха от общинската администрация след края на провелата се днес среща.

По време на срещата дипломатите са били запознати с историята, забележителностите и съвременното развитие на града. Представени са и най-мащабните проекти, които реализира или подготвя за одобрение Община Плевен, между които „Интегриран градски транспорт на Плевен”, „Изготвяне на Интегриран план за градско възстановяване и развитие на Плевен”, „Комплексен проект за развитие на устойчив туризъм в регион Плевен”, „Интегриран воден цикъл Плевен – Долна Митрополия” и др.

Официалните гости са били информирани още за главните направления, в които Община Плевен ще съсредоточи усилията си през Втория програмен период 2014-2020 г., а именно подобряване на  инфраструктурата и опазване на околната среда, повишаване на енергийната ефективност, подобряване на образователните, здравните и социалните услуги, насърчаване развитието на земеделието и стимулиране на туристическия сектор.

Впечатлен съм от амбициозните планове на общинското ръководство, е споделил в хода на разговорите НП г-н Мен-хо, чието първо посещение в страната от започналия му през месец юни дипломатически мандат е в Плевен. Съвременна Корея се развива много динамично, нашите компании са конкурентоспособни, продуктивни и на световно равнище. Считам, че те биха били полезни и коректни партньори при изпълнение на вашите програмни направления. Най-ценен е опитът и постиженията им в областта на строителството, високите технологии и опазването на околната среда, е посочил посланик Мен-хо

Република Корея предлага и възможности за участие в Програма за образоване на лидери в селското стопанство, която се провежда на английски език. От там очакват и наши участници в ежегодното Изложение на хранителни продукти, което се провежда през месец май.

Надявам се това мое първо песещение да постави началото на общите ни усилия за постигане на още по-близко и резултатно икономическо сътрудничество между нашите страни, каза в заключение НП Шин Мен-хо.

Алексей Зелов е връчил на корейския посланик плакет на Община Плевен.

По-късно корейският посланик се е срещнал с областния управител на област Плевен Илиян Йончев. По време на срещата им е коментирана Областната стратегия за развитие, съобщиха от областната администрация.

Негово превъзходителство е подчертал готовността на страната му да участва в съвместни проекти за изграждане на пречиствателни станции и на интелигентни транспортни системи. Посланикът е бил впечатлен от възможностите за сътрудничество в медицината, науката и медицинското образование, представени му подборно от Илиян Йончев.

В разговора не е подминат и потенциалът на Плевенска област в сферата на културно-историческия туризъм. Посланик Шин Мен-хо и г-н Синхак Кан се увериха в при посещението си на Параклис-мавзолей „Св.Георги Победоносец”. Корейските гости са заявили  интереса си към общините, граничещи с река Дунав и възможностите, които предоставят транспортните коридори. Затова от Плевен посланикът и придружаващите го лица са отпътували  към Никопол и Гулянци.

Прочетете също:

Удължен е срокът за избор на съдебни заседатели за Окръжен и Районен съд – Плевен

Общински съвет – Плевен, взе решение да бъдат удължени сроковете по обявените допълнителни процедури за ...