Акценти
Начало / Общество / За незабавно стартиране на конкурса за избор на нотариуси настояват от „Република БГ”

За незабавно стартиране на конкурса за избор на нотариуси настояват от „Република БГ”

нотариусОт „Република БГ“ настояват служебният министър на правосъдието Христо Иванов да започне действия за обявяване на конкурси за нотариуси. Вече седма година се бави организирането на конкурси за запълване на останалите 100 незаети места, твърдят от „Република БГ” и припомнят, че последният конкурс е обявен от министъра на правосъдието от Тройната коалиция Миглена Тачева през далечната 2008 година.

„На настоящия етап в нарушение на закона са 18 съдебни района, в които нотариалната дейност се извършва от един нотариус. Това, освен че нарушава чл. 10, ал. 1 от Закона за нотариусите и нотариалната дейност, указващ, че в определен съдебен район не може да има по-малко от две места за нотариуси, им дава монополно предимство, с възможност да упражняват безконтролно влияние върху всички видове заверки и да отказват или да бавят извършването на често задължителната услуга.

В нарушение на закона са и много от големите съдебни райони с население от 140-150 хиляди души, с действащи от 6 до 8 нотариуси, при положение, че изискването е на всеки 10 хиляди жители да има по един нотариус”, се казва в разпространената до медиите информация.

В правомощията на служебния кабинет и в частност на служебния министър на правосъдието е стартирането на процедурата по избор на нотариуси. Затова от „Република БГ“ призовавават Христо Иванов да влезе във функциите си и незабавно да изпълни конституционните си задължения, а именно да „осъществява дейности, свързани с държавните и частните съдебни изпълнители, с нотариусите, съдиите по вписванията и със синдиците”.

От „Република БГ” изказват подозрение, че „зад продължаващия вече седма година отказ, стои сериозна корупционна практика”

Справка в регистъра на нотариусите показва, че в Плевен в момента действат 11 или 12 нотариуса., а според последното преброяване .населението на община Плевен е 106 954.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...