Акценти
Начало / Общество / За качеството на въздуха в Плевен е едно от питанията на предстоящата сесия

За качеството на въздуха в Плевен е едно от питанията на предстоящата сесия

Питане за качеството на атмосферния въздух в Плевен е внесъл общинският съветник от групата на „БНД – Обединена десница” – проф. Константин Мутафчиев, което ще чака отговор на предстоящото на 10 август заседание на Общинскиясъвет в Плевен. Основание за актуалното питане е доклад на РИОСВ – Плевен, според който през 2011 г. съдържанието на фини прахови частици във въздуха е над установената норма за опазване на човешкото здраве. Цитираните данни в питането на проф. Мутафчиев показват, че средногодишната концентрация на фини прахови частици в Плевен за 2011 г. е 52мкг/куб.м и е по-висока от установената норма от 40 мкг/куб.м. Не е спазено и друго основно изискване за качеството на въздуха – средноденонощната норма за фини прахови частици да не бъде превишавана повече от 35 пъти за една календарна година. Според цитирания доклад на РИОСВ, тази средноденонощна норма за 2011 г. е превишавана 150 пъти.

От информацията на РИОСВ – Плевен за качеството на въздуха в града за първите три месеца на 2012 г. се вижда, че за периода средноденонощната норма за фини прахови частици е превишавана 58 пъти. За това наднормено съдържание на фин прах в градския въздух в доклада на екоинспекцията се посочват три основни фактора, като с най-голям принос за замърсяването са емисиите от изгарянето на твърди горива за отопление в бита. Автомобилният транспорт, състоянието на пътната мрежа и наличието на пясък и прах по улиците са на второ място като причина за запрашеността на въздуха и едва на трето място екоинспекторите са поставили замърсяването от промишлени източници.

Общинският съветник проф. Мутафчиев поставя въпроса какви мерки и решения ще се предложат и приемат за реално намаляване на замърсеността на въздуха в Плевен и за отстраняване на утаения вече прах по улиците, площадите и тротоарите. Общинският съветник изразява съмнение, че приетата през април 2011 г. Програма за намаляване на емисиите на фини прахови частици и достигане на установените норми за град Плевен или не се изпълнява, а само се отчита, или приетите мерки в програмата не са адекватни на проблема, след като качеството на въздуха, който плевенчани дишат, не се подобрява.

Отговор на актуалното питане трябва да даде кметът проф. д-р Димитър Стойков.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...