Начало / Общество / За какво гласуваха днес политиците

За какво гласуваха днес политиците

Проф. Димитър Стойков: Този референдум няма да доведе до нищо реално


Абсолютно съм убеден, че този  референдум няма да доведе до нищо реално, освен до разходи от държавния бюджет. Тази позиция изрази кметът проф. Димитър Стойков, който гласува в 9.45 ч в ДФСГ „Интелект”. Според него средствата, изразходвани за провеждането на националния референдум, е било по-добре да се насочат към увеличаване на бюджета за издръжка на детските градини в страната. А средствата за изграждане на АЕЦ Белене могат да се инвестират в изграждането на язовири, в строежа на ВЕЦ, вятърни генератори, в развитие на модерните технологии.

Проф. Стойков припомни посещението си в САЩ през миналата година, където е видял как една богата, високотехнологична страна развива алтернативни източници на енергия.

Той посочи, че в момента се използват по-малко от 10% от възможностите за добив на енергия от фотоволтаични панели в домакинствата и то при положение, че 50% от разходите за тях се осигуряват по европейска програма.

В подкрепа на вота си против изграждането на АЕЦ Белене той добави и примера, че много по-напред в технологично отношение от нас страни са се отказали да развиват ядрената си енергетика.

Аз съм твърдо убеден в позицията, която изразявам. Гласувах за бъдещето на моите деца, за техните деца, за бъдещите поколения на България.

Ивелин Николов, депутат от ПП ГЕРБ: Гласувах в подкрепа на АЕЦ Белене


Депутатът от ПП ГЕРБ Ивелин Николов е един от двамата народни представители от Плевен, които застанаха на противоположна позиция от тази на лидера им Бойко Борисов и заявиха, че ще подкрепят изграждането на АЕЦ Белене. Ивелин Николов гласува в 10 часа в прогимназия „Цветан Спасов” в Плевен.

„Гласувах за подкрепа на АЕЦ Белене и за развитие на ядрената енергетика в България, защото съм убеден, че икономиката на региона и на държавата има нужда от това”, обяви Ивелин Николов. АЕЦ Белене – рано или късно, ще бъде изградена, защото животът ще го наложи и изграждането й ще осигури много работни места, ще допринесе за развитието на региона, убеден е депутатът.

Той заяви, че е гласувал по този начин воден от вътрешно убеждение и защото държи на обещаното по време на предизборната си кампания. „За мен е важно да вървя с изправена глава между гражданите в нашия регион, защото те са ни избрали и  трябва да отстояваме това, което сме им обещали в предизборните си кампании, иначе ги лъжем. Нашият регион е много беден, инвестициите са почти нулеви и ние сме  ограмни длъжници на хората в региона”, каза Ивенил Николов.

Той беше категоричен, че не сe притеснява как решението му да гласува по различен от съпартийците си ще повлияее за оставането му в депутатската листа на ГЕРБ. „Аз не съм се родил депутат и за мен това не е важно. Важно е да направя нещо добро за нашия регион”, заяви Николов.

Румен Петков: Днес е голям ден не само за Белене, а и за България


Депутатът от Коалиция за България Румен Петков днес гласува в Белене. Избрах да гласувам в Белене, защото градът може да се превърне в един от символите на България в икономическо, социално, образователно отношение, каза той преди да пусне бюлетината си.

Според Петков това е не просто първият демократичен референдум в страната ни след Освобождението, а символизира възможността, българинът да покаже, че е гражданин, който иска да влияе върху собственото си развитие, върху развитието на семейството и на страната си. “Днес е голям ден не само за Белене, а и за България”, каза Петков.

Прочетете също:

Удължен е срокът за избор на съдебни заседатели за Окръжен и Районен съд – Плевен

Общински съвет – Плевен, взе решение да бъдат удължени сроковете по обявените допълнителни процедури за ...