Акценти
Начало / Култура / Заради прогнил покрив, опасност от падащи тавани в Историческия музей

Заради прогнил покрив, опасност от падащи тавани в Историческия музей

Табела с надпис  „Внимание, падащи предмети” може да се окаже най-актуалната за Регионалния исторически музей в Плевен, след като заради изгнила покривна конструкция таванът в една от залите на сектор „Нова история” е подгизнал от влага, пука се и може да се срути. Засегнати са дървените плоскости на нишата, в която е възстановката на старата градска улица „Александровска”. Част от конструкцията, в която е монтирано осветлението е деформирана от влагата и има опасност при включване му да стане късо съединение. Притесненията са още по-големи, защото свързването на четирите зали на експозиция „Нова история”  е последователно, което може да доведе до проблеми с осветлението и на четирите зали.

Преди повече от половин  година Стефка Григорова, директор на Регионалния исторически музей е уведомила писмено общинското ръководство, че един сектор от покрива на музея трябва да се подмени напълно. През ноември тя информира и новият кмет доц. Димитър Стойков за лошото състояние на покрива на част от музейната сграда. Междувременно работещите в музея със собствени сили правят опити да укрепят прогнилата покривна конструкция. Но въпреки усилията им, по-голяма част от тавана в една от залите вече е напукан и се лющи. Ситуацията става още по-тревожна, след като от строя излиза един от датчиците на пожароизвестителната система, тъй като се намира точно в участъка с най-големия големия теч. „Не искам да си помисля дори какво би се случило, ако възникне пожар”, с основание се тревожи директорът на музея.

През месец юни миналата година  специализирана строителна фирма прави оценка на евентуален ремонт на покрива, според която той ще струва 15 000 лв., включително и възстановяването на рушащите се корнизи по фасадата на сградата, които падат върху тротоара. Големият проблем е, че при формирането на бюджетите на регионалните музей от Министерството на културата не предвиждат средства за капиталови разходи, разбираме от Стефка Григорова. Тази година плевенският музей има заделени 1 000 лв.за текущи ремонти, но не може да ползва пари от бюджета на музея за възстановяване на покрива. Още повече, че новият Закон за културното наследство задължава Общините, които в повечето случаи са собственици на сградите на регионалните музеи, да поемат капиталовите разходи и издръжката на сградния фонд на музея.

„Това е и причината да уведомя ръководството на Общината за състоянието на покрива на музея. Имах лична среща с новия кмет доц. Димитър Стойков, на която не можах да разбера дали Общината ще има възможност да помогне на музея. До края на седмицата очаквам втора среща с кмета и се надявам да получим съдействие, но се опасявам, че необходимата сума за ремонт на покрива вече ще е по-голяма от 15 000 лв”, каза Стефка Григорова.

Сградата, в която се помещава Регионалният исторически музей е строена през 1884 г. През 1983 г. е подменена изцяло дървената покривна конструкция, но около 60% от циглите са от времето, когато в сградата се помещава казармата, припомня г-жа Григорова.

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...