Акценти
Начало / Общество / Заради жегата пускат фонтаните по-рано сутрин

Заради жегата пускат фонтаните по-рано сутрин

Големият фонтан в центъра на Плевен, както и цялата каскада, вече работят с удължено работно време заради жегите. Те започват да пръскат прохлада още от 9 часа сутринта и продължават да работят до 22 часа.

Заради необичайно високите юлски температури от Общината откриха и пункт за безплатно раздаване на охладена минерална вода в центъра на града. Предвидено е също и измиване на централните улици.

В очертаващите се все по-жарки дни специалистите дават ценни препоръки какво да се прави и какво не в горещините. На първо място те съветват климатиците да са настроени на температура, най-много до 10 градуса под външната. В противен случай рязката промяна на много охладеното помещение с високите градуси навън може да доведе до сериозни проблеми, включително до смърт, предупреждават специалистите.

В горещините е важно да се избягва мазната храна, да се консумират основно плодове и зеленчуци, и да се приема достатъбно количество вода. До обяд е добре да се изпиват осем чаши вода, препоръчва в интервю за БТА проф. Нина Гочева, кардиолог от Националната кардиологична болница. Според нея това количество няма да натовари сърцето и бъбреците, защото дехидратацията в горещините е сериозна. Родителите трябва да са особено внимателни с бебето и ако забележат, че езикът му е сух, могат да увеличат обичайното количество вода, което му дават през деня. По-големите деца също трябва да увеличат приема на течности, като до 14 часа е хубаво те да са изпили по литър вода.
Спиртните напитки в жегите не са препоръчителни. Изключение прави бирата, която съдържа голямо количество калий. Тъй като при потенето се отделя голямо количество електролити, калият от бирата компенсира тази загуба.

Разбира се с бирата също не бива да се прекалява.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...