Акценти
Начало / Крими / Задържаха под стража шефа на ДАИ – Плевен и още двама, обвиняеми по делото

Задържаха под стража шефа на ДАИ – Плевен и още двама, обвиняеми по делото

съд

С Определение от 24 октомври 2014 г. Плевенският окръжен съд взе мерки за неотклонение „Задържане под стража“ спрямо обвиняемите Николай Николов – директор на ДАИ – Плевен, Георги Мъцин – зам.-директор на ДАИ – Плевен и Илко Илиев – собственик на транспортна фирма.

Делото е образувано по постъпило искане от Прокурор при Софийска градска прокуратура след обяд на 24.10.2014 г., в което  прокурорът твърди, че събраните до настоящия момент доказателства дават възможност да се направи обосновано предположение, че обвиняемите са извършили вменените им престъпления, а освен това съществува и реална опасност всеки от тях да се укрие или извърши престъпление.

Николов е с три повдигнати обвинения за това, че чрез изнудване и злоупотреба със служебно положение е поискал и приел подкуп в размер на 4000 лв., че е поискал и приел подкуп в размер на 1000 лв. и за незаконно държане на боеприпаси (46 патрона).

Георги Мъцин е обвинен като помагач на Николов при получаване на подкупа в размер на 1000 лв.
Илко Илиев е обвинен като помагач на Николов при искане и получаване на подкупа в размер на 4000 лв. Второто обвинение на Илиев е за незаконно държане на боеприпаси (14 патрона)

От Окръжен съд – Плевен посочват, че  по отношение на Николай Николов има достатъчно доказаталства в показанията на всички разпитани свидетели, включително служители на Районна дирекция „Автомобилна агенция” – Плевен, които много подробно описват срещите си с обвиняемите Николов и Илко Илиев, постигнатите уговорки и изградената схема. Доказателствата, включително и събрани чрез използване на СРС, са абсолютно категорични и от тях може да се направи извод за участието в престъпната дейност на двамата обвиняеми.

По отношение на обвиняемия Илко Илиев според съда също са събрани множество доказателства, които установяват неговото участие в създадената схема за изнудване на превозвачи и получаване на подкупи за неизвършване на действия по служба от страна на служители на РДАА – Плевен. От разпитите на свидетели се установява, че в много от случаите, нарежданията се дават от Илиев, който не е служител на РДАА. Част от служителите посочват, че са останали с впечатление, че Илко Илиев разпорежда на Николай Николов, как да се извършват проверките и какъв да е резултатът от тях.  Обвиняемият Илиев е извършил престъпленията в изпитателния срок на друго наказание „Лишаване от свобода”.

По отношение на този обвиняемия Георги Мъцин също може да се направи обосновано предположение, че той е извършил престъплението, в което е обвинен. Доказателствата за това се съдържат в показанията на свидетелите, както и в тези, събрани чрез използване на СРС.

Предвид изложеното съдът счита, че искането на прокурора е основателно и по отношение и на тримата обвиняеми следва да бъдат взети мерки за неотклонение „Задържане под стража”

Определението може да се обжалва и протестира в тридневен срок пред Апелативен съд – гр. Велико Търново.

В случай на жалба или протест, насрочва делото за разглеждане пред Великотърновски апелативен съд за 30.10.2014 г. от 10:00 часа.

Прочетете също:

Прокуратурата в Плевен започна разследване за открити 9 млн. къса незаконни цигари на ГКПП Никопол

Под ръководството на Районна прокуратура-Плевен се провежда разследване по досъдебно производство за открито голямо количество ...