Акценти
Начало / Крими / „Задържане под стража” постанови Плевенският окръжен съд за 17-годишния Мирослав

„Задържане под стража” постанови Плевенският окръжен съд за 17-годишния Мирослав

DSCN7529

След близо двучасово заседание състав на Плевенския окръжен съд с председател Върбинка Мълчиниколова постанови постоянна мярка „задържане под стража” за 17-годишния Мирослав, обвинен в умишленото убийство на 19-годишния Мишел в жк „Дружба” в Плевен на 29 март. Заседанието протече при закрити врати, тъй като обвиняемият е непълнолетен.

Наблюдаващият прокурор по делото развива доводи, че от данните към настоящия момент има достатъчно доказателства за това, че обвиняемият е извършил тежко умишлено престъпление. Изтъква се, че той е с чисто съдебно минало, но предвид тежестта на обвинението, за което е привлечен и характеристичните му данни, може да се направи заключение, че съществува реална опасност той да се укрие от разследващите органи. В аргументите за мярката се посочва, че обвиняемият не е осъждан, но от характеристиката, приложена по делото, е видно, че той е воден на отчет в Детска педагогическа стая през 2011 г. за агресивно поведение, за физически тормоз над малолетно лице, както и за причиняване на средна телесна повреда – избиване на млечен зъб. От същата характеристична справка става ясно, че Мирослав има само майка – вдовица, която не успява да контролира докрай действията и постъпките му.

Небезизвестният Марин Марковски, адвокат на обвиняемия, е пледирал мярка за неотклонение „домашен арест”, но която, по възможност, да не бъде по местоживеенето, тъй като имало заплахи за саморазправа от страна на близки и приятели на загиналия младеж. Другият защитник на Мирослав – адвокат Пламен Енчев, е заел становище, че с оглед личната безопасност на непълнолетния обвиняем „задържането под стража” е подходяща мярка.

DSCN7512

Майката на обвиняемия Мирослав и адвокат Пламен Енчев

На този етап няма самопризнания за извършеното убийство, категоричен е Марковски. По думите и на двамата адвокати има достатъчно доказателства на тезата, че 17-годишният младеж се е защитавал. Марковски поясни, че конфликтът между двете момчета е провокиран от загиналия, който се държал предизвикателно и отправил нецензурни обиди и заплахи към Мирослав.

И двамата младежи са употребили алкохол преди конфликта, става ясно от представените материали по делото. Ако обвинението по делото се докаже, законът предвижда от 2 до 10 години лишаване на свобода, тъй като обвиняемият е непълнолетен.

Прочетете също:

Прокуратурата в Плевен започна разследване за открити 9 млн. къса незаконни цигари на ГКПП Никопол

Под ръководството на Районна прокуратура-Плевен се провежда разследване по досъдебно производство за открито голямо количество ...