Начало / Крими / Задържана е жена от Градище, участвала в телефонни измами в Плевен

Задържана е жена от Градище, участвала в телефонни измами в Плевен

В хода на проведените оперативно – издирвателни мероприятия по две телефонни измами, извършени през месеците юни и юли в Плевен, е установена и задържана 33-годишна от село Градище, община Левски. Изяснено е, че тя чрез телефонни обаждания е насочвала друго лице да посети  адреси, след което, пак по нейни указания, да вземе изхвърлените от жертвите парични суми и да ги предаде на посочено от нея лице на конкретно място в град Плевен. Първоначално е задържана за 24 часа по Закона за МВР. След което с определение на Районен съд – Плевен и е взета мярка за неотклонение „домашен арест“. Тя е привлечена в качеството й на обвиняема за извършено от нея престъпление по чл. 209, ал. І, вр. чл. 26, ал. І, вр. чл. 20, ал. ІІ от НК. Разпитана е пред упълномощен от нея защитник, признава вината си, възстановява изцяло незаконно взетите парични суми на пострадалите и желае да сключи споразумение с РП – Плевен.

За първата измама е съобщено на 29 юни 2018 година. В  10.10 часа на телефонен номер 112 в полицията в Плевен 86-годишна жена е съобщила, че на 28 юни 2018 година след обяд непознат за нея мъж, който се е представил за „полицай Лазаров“, я въвел в заблуждение. За да окаже съдействие при задържането на измамници тя изхвърлила през терасата си парична сума в размер на 400 / четиристотин / лева. В хода на работата по така получения сигнал е установено, че потърпевшата е изхвърлила през балкона 2 830 .

Другият случай е от 9 юли 2018 година. В 19.00 часа в Първо РУ – Плевен е заявено от 83-годишна плевенчанка, че е измамена по същата схема. Същия ден за времето от 15.00 часа до 17.00 часа след поредица от телефонни обаждания към стационарен телефонен номер и мобилен телефонен номер неизвестно лице се представило за „инспектор Петър Николов“ от криминална полиция. Под претекст, че се провежда полицейска операция за залавяне на телефонни измамници я въвел в заблуждение, вследствие на което тя изхвърлила през прозорец на жилището си 1 830 лева.

Заловената извършителка е осъдена от Районен съд – Плевен. С постановление на прокурор от РП – Плевен досъдебните производства са обединени и работата продължава разследващ полицай.

Прочетете също:

Предстои избор на превозвачи по четири автобусни линии от квотата на Община Плевен

Да бъде обявена обществена поръчка за превоз на пътници по автобусни линии от републиканската, областната ...