Начало / Общество / Задължителната детска градина за четиригодишните е мярка за повишаване грамотността на децата

Задължителната детска градина за четиригодишните е мярка за повишаване грамотността на децата

Въвеждането на задължителна детска градина за четиригодишните деца е мярка за повишаване грамотността на децата и за справяне с агресията в училище. Това заяви зам.-министърът на образованието Милена Дамянова, която участва в Плевен в работна среща на началниците на регионалните инспекторати. Тя цитира международно изследване за четивна грамотност на четвъртокласниците, според което децата, които са били три и повече години в детска градина имат 49 точки повече от деца, които са били една и по-малко години в детска градина. „Ето защо политически отговорното отношение е отчетем тези резултати и да предложим мерки за подобряване на грамотността”, подчерта Дамянова.

Задължителното обхващане на четиригодишните в детска градина е заложено да влезе в сила от учебната 2016-2017 година.

Милена Дамянова обясни, че всъщност думичката задължително не бива да притеснява толкова много родителите, тъй като тя означава преди всичко задължение за държавата да осигури повече финансови средства и задължение на общината да мотивира родителите към по-голям интерес към образователната система и към детската градина.

В момента 80% децата на 4 години посещават детска градина. Предвидено е до 2017 г., когато задължителната мярка ще влезе в сила, да действа специална програма за финансиране и подпомагане на общините за създаване на нови места в детските градини, обясни Милена Дамянова, като подчерта, че още  в Бюджет 2013 са заложени 3 млн. лв. за строеж на нови детски градини и осигуряване на места за тези деца, които чакат да бъдат приети в детска градина. В момента има места за всички деца на пет години, защото детската градина е задължителна за петгодишните, добави Дамянова.

Зам.-министърът на образованието внесе разяснение и по отношение на Ресурсните центрове. Те няма да бъдат закривани, а ще бъдат преобразувани в Центрове за подкрепа за личностно развитие и ще преминат към общините. Милена Дамянова обясни, че така се дава възможност общините да насочат по-голям финансов ресурс към детето. „От друга страна, децентрализирайки системата, даваме възможност за по-голям достъп до грижа на децата със специални образователни потребности”, допълни Милена Дамянова и обясни, че по този начин ще се даде възможност директорите да назначават постоянен ресурсен учител, ако в едно училище има повече деца със специални потребности. В момента такава възможност няма.

Прочетете също:

Удължен е срокът за избор на съдебни заседатели за Окръжен и Районен съд – Плевен

Общински съвет – Плевен, взе решение да бъдат удължени сроковете по обявените допълнителни процедури за ...