Акценти
Начало / Икономика / Забраниха събирането на бял оман и дилянка

Забраниха събирането на бял оман и дилянка

Специална комисия с представители на РДГ – Ловеч, Държавните горски стопанства и общините от Ловешка област заседава в РИОСВ – Плевен. Комисията разпредели количествата билки от лечебни растения под специален режим на опазване и ползване, които ще могат да се събират през тази година. Лечебните растения под специален режим са определени  със заповед на министъра на околната среда и водите, публикувана в Държавен вестник № 12 от т.г.. Разпределението се извърши въз основа на подадени от билкозаготвителите заявления за ползване на билки от лечебни растения в Ловешка област. Разпределени са количества от цвят и грудки червен божур, цвят и корен лечебна иглика, стрък лазаркиня, стрък и корен лечебен ранилист за област Ловеч.

Специалният режим на опазване и ползване се прилага за видове, чиито ресурси проявяват трайна тенденция за намаляване и съществува заплаха за естественото им разпространение в природата. Отнася се за лечебни растения, които се събират с търговска цел, поясниха от РИОСВ – Плевен.

В заповедта на министъра на околната среда и водите се посочва и кои лечебни растения под специален режим на опазване и ползване е забранено да се събират с търговска цел през съответната година. Сред тях са лечебна ружа, бял оман, див чимшир, дилянка и др.

Прочетете също:

Над 5 млн. лева постъпления очаква Община Плевен от управлението на общинските имоти през 2023 г.

С 30 гласа „за“, 8 „въздържал се“, против – няма, Общинският съвет на Плевен прие ...